Trump pripravlja spremenjen izvršni ukaz o priseljencih in beguncih

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi pripravljal spremenjen izvršni ukaz o priseljencih in beguncih, potem ko je prvi povzročil množične proteste po ZDA, zmedo na letališčih in sodne spore. Ti so se končali z blokado ukaza na prizivnem sodišču San Francisca. Nov izvršni ukaz zadeva iste države kot prej, Trump pa naj bi ga podpisal še ta teden.

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi pripravljal spremenjen izvršni ukaz o priseljencih in beguncih, potem ko je 
prvi povzročil množične proteste po ZDA, zmedo na letališčih 
in sodne spore. Foto: Arhiv Pn
Ameriški predsednik Donald Trump naj bi pripravljal spremenjen izvršni ukaz o priseljencih in beguncih, potem ko je prvi povzročil množične proteste po ZDA, zmedo na letališčih in sodne spore. Foto: Arhiv Pn

WASHINGTON > Trump je s prvim izvršnim ukazom začasno prepovedal vstop v ZDA državljanom Sirije, Irana, Iraka, Sudana, Jemna, Somalije in Libije ter prav tako začasno prepovedal vstop vsem beguncem razen tistim iz Sirije, za katere pa je bila uvedena prepoved vstopa za nedoločen čas.

Ukaz je uvodoma veljal tudi za imetnike dovoljenj za delo in bivanje v ZDA iz omenjenih sedmih držav, kar je administracija naknadno odpravila. Nov ukaz, ki naj bi ga Trump po poročanju ameriških medijev podpisal še ta teden, te prepovedi več ne vsebuje. Prav tako ne bo prepovedi vstopa za tiste, ki že imajo vizume, ampak bo vlada le začasno prenehala z njihovo izdajo na novo.

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek vztrajal, da ima švedski imigracijski sistem velike težave, vendar pa "lažnivi mediji" trdijo, da to ni res. Trump je minuli konec tedna med govorom privržencem na Floridi razburil Švede z namigom na teroristični napad, ki pa ga v resnici ni bilo. Trump je v Melbournu zbrane vprašal, če so videli kaj se je dan prej oziroma sinoči zgodilo na Švedskem in presenečeni Švedi so začeli raziskovati, kaj je imel v mislih. Trump je potem v nedeljo zjutraj tvitnil, da je dan prej gledal oddajo na televiziji Fox, ki je obravnavala težave, ki jih ima Švedska s priseljenci in prosilci za azil. Pomočnica tiskovnega predstavnika Bele hiše Sarah Sanders je pojasnila, da je Trump govoril o naraščanju kriminala na splošno in ne o posameznem dogodku. Prav tako da ni mislil reči "sinoči". To je najverjetneje dejal, ker je "sinoči" gledal oddajo televizije Fox, je pojasnila. Nekdanji švedski premier Carl Bildt je tvitnil, da mu ni jasno, "kaj je Trump kadil", da je lahko izjavil kaj takšnega. Švedsko veleposlaništvo v Washingtonu pa je sporočilo, da se veseli priložnosti za informiranje Trumpove vlade glede imigracijske in azilne politike v njihovi državi.

Nov ukaz naj bi se uvajal več dni, da ljudje ne bodo spet obtičali na letališčih kot prej. Veljal pa ne bo niti za dvojne državljane, na primer Francoze libijskega izvora, ki potujejo s francoskim potnim listom in podobne primere. Glede beguncev iz Sirije pa naj prepoved ne bi več veljala za nedoločen čas.

STA


Najbolj brano