Trump povabil Orbana v Washington

Bodoči ameriški predsednik Donald Trump se je po telefonu pogovarjal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki je bil eden glavnih Trumpov podpornikov med evropskimi voditelji. Kot je danes sporočil Orban, mu je Trump dejal, da ceni Madžarsko in ga povabil na obisk v Washington.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

WASHINGTON > “Povabil me je v Washington. Rekel sem mu, da že dolgo nisem bil tam, saj so me obravnavali kot črno ovco, nakar se je v smehu odzval, da njega tudi,” je Viktor Orban opisal pogovor z Donaldom Trumpom za današnjo izdajo dnevnega časopisa Vilaggzdasag.

Orban je še povedal, da so ZDA s Trumpom dobile predsednika, ki “ga ne omejuje ideologija, ampak je odprt”. Meni, da ga bolj zanimajo uspeh, učinkovitost in rezultati, kot pa politične teorije.

“To pa je dobro za nas. Gospodarsko sodelovanje je bilo vedno dobro, samo ideologija je predstavljala oviro,” je dejal Orban.

Orban je že julija javno podprl Trumpa za predsedniškega kandidata ZDA, saj ga je navdušila njegova migrantska in varnostna politika, bil pa je tudi eden od prvih voditeljev, ki mu je navdušeno čestital za zmago, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Barack Obama je bil v preteklosti kritičen do Madžarske, saj je menil, da Orbanova vlada ogroža svobodo medijev in govora ter moč sodstva. Odnosi pa so se zaostrili leta 2014, ko več madžarskih vladnih uradnikov ni smelo v ZDA, uradno zaradi suma korupcije.

STA


Najbolj brano