Trump obrnil ploščo: Pakistanci so izjemni ljudje

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je po telefonu govoril s pakistanskim premierjem Navazom Šarifom in glede na navedbe iz Islamabada pretiraval s hvalo na račun Pakistancev, čeprav je pred volitvami točke nabiral z ostro protimuslimansko retoriko. Šarifa je označil za "krasnega človeka", Pakistance pa za "izjemne ljudi".

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je po telefonu govoril s pakistanskim premierjem Navazom Šarifom 
in glede na navedbe iz Islamabada pretiraval s hvalo na račun 
Pakistancev, čeprav je pred volitvami točke nabiral z ostro 
protimuslimansko retoriko. Foto: STA
Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je po telefonu govoril s pakistanskim premierjem Navazom Šarifom in glede na navedbe iz Islamabada pretiraval s hvalo na račun Pakistancev, čeprav je pred volitvami točke nabiral z ostro protimuslimansko retoriko. Foto: STA

WASHINGTON > Trump je s tem v sredo zvečer na družbenih omrežjih povzročil pravcati vihar. Mnogi njegovi podporniki so bili zmedeni, saj je Trump med kampanjo in tudi že po izvolitvi ostro napadal Pakistan. Za to državo je na primer dejal, "da ni naša prijateljica".

Zdaj pa je bil v pogovoru s Šarifom poln hvale na račun Pakistana in njegovih prebivalcev. Pakistanska vlada je objavila celoten prepis pogovora, vključno z vsemi Trumpovimi besednimi bravurami, po kakršnih je bil znan tudi med kampanjo.

Trump leta 2016: Šarif vi ste krasen človek

Pakistanskemu premierju, ki se sicer trenutno na sodišču otepa hudih obtožb korupcije, je dejal, da "ima zelo dober ugled". "Vi ste krasen človek. Opravljate izjemno delo, ki je vidno na vsakem koraku. Veselim se, da se bova kmalu srečala. Ko se pogovarjam z vami, gospod premier, imam občutek, da govorim z osebo, ki jo že zelo dolgo poznam," je glede na omenjeni zapis dejal novoizvoljeni predsednik ZDA.

"Vaša država je fantastična, z ogromnimi priložnostmi. Pakistanci so med najbolj inteligentnimi ljudmi," je še dejal. Hkrati pa je Pakistanu tudi ponudil pomoč v boju proti upornikom.

"Pripravljen sem in rad bi igral kakršnokoli vlogo, ki bi jo želeli, da bi poiskali rešitve za pereča vprašanja. To bi bila zame čast in to bi osebno naredil," je še dejal, kot je objavila pakistanska vlada.

Trump leta 2012: Pakistan ni naš prijatelj. Dali smo jim milijarde in milijarde dolarjev. In kaj smo dobili? Izdajstvo in nespoštovanje

Tovrstne izjave so dejansko zelo presenetljive glede na izjave, ki jih je doslej dajal o Pakistanu. Leta 2012 je npr. tvitnil: "Povejmo, kot je. Pakistan ni naš prijatelj. Dali smo jim milijarde in milijarde dolarjev. In kaj smo dobili? Izdajstvo in nespoštovanje - in še huje," je zapisal in dodal še geslo "čas je za zaostritev". Pa tudi med kampanjo je pogosto omenjal, da bi prepovedal vstop v državo vsem muslimanom, kar so sicer tudi Pakistanci.

Pakistan sicer močno sloni na pomoči ZDA; v prihodnjem letu naj bi kot pomoč za gospodarsko okrevanje in zagotavljanje varnosti prejel okoli milijardo ameriških dolarjev. Čeprav Islamabad uradno velja za pomembnega zaveznika ZDA v regiji, zlasti v boju proti talibanom v sosednjem Afganistanu, pa so odnosi načeti zaradi sumov v ZDA, da Pakistan igra dvojno igro in tajno podpira protiameriški boj.

V Pakistanu se je dolga leta skrival tudi terorist številka ena Osama bin Laden. Ameriški vojaki so ga ubili med akcijo, ki so jo izvedli brez predhodne vednosti pakistanskih oblasti, ker so se bali, da bi ga lahko posvarili.

Poleg tega ZDA v Pakistanu izvajajo tudi nenapovedane napade z brezpilotnimi letali, kar povzroča še posebej veliko ogorčenje med Pakistanci in tudi s strani vlade.

Pogovor s Šarifom so potrdili tudi v Trumpovi tranzicijski ekipi, a vsebine podrobneje niso razkrivali. Pojasnili so le, da je šlo za "produktivne pogovore o tem, kako bi ZDA in Pakistan močno sodelovala v prihodnosti". "Novoizvoljeni predsednik Trump je tudi dejal, da si želi trajen in močan osebni odnos s premierjem Šarifom," so še sporočili iz Trumpovega tabora.

STA


Najbolj brano