Trump nazaduje v anketah

Zadnja anketa časopisa Wall Street Journal in televizije NBC je prva od junija, ki na prvo mesto med republikanskimi predsedniškimi kandidati ne postavlja Donalda Trumpa. Newyorški milijarder od danes prodaja svojo novo knjigo, novi vodilni kandidat republikancev pa je postal Ben Carson.

Zadnja anketa časopisa Wall Street Journal in televizije NBC 
je prva od junija, ki na prvo mesto med republikanskimi 
predsedniškimi kandidati ne postavlja Donalda Trumpa.
Zadnja anketa časopisa Wall Street Journal in televizije NBC je prva od junija, ki na prvo mesto med republikanskimi predsedniškimi kandidati ne postavlja Donalda Trumpa. 

NEW YORK > Carson je v anketi dobil podporo 29 odstotkov republikanskih volilcev, Trump pa 23 odstotkov. Na tretjem mestu je floridski senator Marco Rubio z enajstimi odstotki, na četrtem teksaški senator Ted Cruz z desetimi odstotki, na petem pa nekdanji guverner Floride Jeb Bush z osmimi odstotki podpore.

Na demokratski strani anketa stvari postavlja nazaj tja, kjer so bile na začetku, ko ni nihče dvomil, da bo demokratsko predsedniško nominacijo gladko osvojila nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton. Clintonovo podpira 62 odstotkov demokratskih volilcev, senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa pa 31 odstotkov.

Trumpova zadnja knjiga z naslovom Ohromljena Amerika ima na naslovnici njegovo jezno podobo, o čemer kandidat pravi, da je namerno, ker je položaj v ZDA tako slab, da je treba biti jezen. Knjiga predstavlja nizanje Trumpovih uspehov, je polna samohvale o uspešnih projektih in večinoma navaja to, kar kandidat govori na nastopih pred volilci.

Tako kot mediji izkoriščajo Trumpa, tako on izkorišča njih

Podrobnosti glede izvedbe političnih projektov ne navaja, razen okrog trditve, da bo na meji z Mehiko zgradil velik zid, ki ga bo plačala Mehika. V knjigi ugiba, da bodo to lahko dosegli s povišanjem raznih taks na mejnih prehodih, povišanjem cene vizumov, odvzemanjem denarja, ki ga nezakoniti priseljenci pošiljajo v domače kraje. Pri tem bodo morala sodelovati veleposlaništva vseh držav, sicer bodo zašle v težave v Trumpovi Ameriki.

Noben drug kandidat v zgodovini ameriških volitev doslej še ni znal tako uspešno izkoriščati medijev v svoj prid, s čimer se Trump pohvali tudi v knjigi, kjer pravi, da se je zelo zgodaj naučil, da če pove, kar misli, ga bodo prišli iskat za izjave. Tako kot mediji izkoriščajo njega, da si povečajo gledanost, tako sam izkorišča njih.

Trump je tudi danes kot vse dni od razglasitve kampanje gostoval na nacionalnih televizijah, kjer je podal svoje misli o predsedniku ZDA Baracku Obami in svojih protikandidatih. Obama se je v ponedeljek norčeval iz republikancev, ki se pritožujejo, da so jim voditelji televizije CNBC na zadnjem soočenju zastavljali preostra vprašanja.

Rubia bi ruski predsednik živega pojedel

Obama je na Broadwayu v New Yorku dejal, da republikanci njega kritizirajo, ker je šibak na mednarodnem odru, sami pa ne zmorejo obvladati nekaj voditeljev televizije CNBC. "Kitajci in Rusi se takih ne bodo bali," je dejal Obama. Trump je danes dejal, da Obama ne zmore voditi države.

O Carsonu, ki postaja vodilni kandidat republikancev, je Trump menil, da nima izkušenj niti temperamenta, potrebnega za vodenje ZDA. Za Busha je dejal, da naj neha zapravljati čas in naj odstopi od kampanje. Bush naj bi imel boljše sporočilo od Rubia, vendar ga ne zna predstaviti. Rubio pa je precenjen in lahkokategornik, ki bi ga ruski predsednik Vladimir Putin živega pojedel.

STA


Najbolj brano