Trump naj bi blokiral vstop beguncev

Novi ameriški predsednik Donald Trump bo po poročanju medijev predvidoma danes za nedoločen čas ustavil sprejemanje beguncev iz Sirije in izdajanje vizumov za obiskovalce iz sedmih muslimanskih držav. Trump je v sredinem pogovoru za televizijo ABC dejal, da so omejitve za obiskovalce iz muslimanskih držav potrebne, ker je svet "popolna godlja".

Novi ameriški predsednik Donald Trump bo po poročanju 
medijev predvidoma danes za nedoločen čas ustavil sprejemanje beguncev iz Sirije in izdajanje vizumov za obiskovalce iz sedmih muslimanskih držav. Foto: STA
Novi ameriški predsednik Donald Trump bo po poročanju medijev predvidoma danes za nedoločen čas ustavil sprejemanje beguncev iz Sirije in izdajanje vizumov za obiskovalce iz sedmih muslimanskih držav. Foto: STA

WASHINGTON > Poudaril je sicer tudi, da pri tem ne gre za prepoved prihoda muslimanov. "To ni prepoved muslimanov, a njihove države imajo ogromno terorizma," je dejal in nadaljeval, da bodo ljudje iz teh držav "prišli in povzročili ogromne probleme". "Naša država ima dovolj težav že brez tega, da dovoli priti ljudem, ki v številnih primerih ali v nekaterih primerih želijo povzročiti ogromno uničenje," je dodal.

Pri tem ni želel razkriti, o katerih muslimanskih državah je govoril, je pa namesto tega menil, da je Evropa naredila "ogromno napako, ko je dovolila milijonom ljudi vstop v Nemčijo in različne druge države in samo pogledaš in vidiš, da je to, kar se tam dogaja, katastrofa", pravi.

Na vprašanje, ali ga ne skrbi, da bodo omejitve, ki jih bo uvedel, razjezile muslimane po svetu, pa je dejal: "Jeza? Že sedaj je dovolj jeze. Kako bi jo lahko bilo še več."

Časnik Washington Post je poročal, da osnutek izvršnega odloka, ki naj bi ga podpisal Trump, predvideva prepoved vstopa sirskim beguncem za nedoločen čas, za 120 dni pa bodo ustavili izvajanje širšega ameriškega programa sprejemanja beguncev - dokler ne bodo uradniki pripravili seznama držav z nizkim tveganjem.

Za 30 dni bodo ZDA blokirale vse prošnje za vizume iz držav, ki veljajo za teroristično nevarnost. To so Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija in Jemen. Poleg tega bo Pentagon imel na voljo 90 dni časa, da pripravi načrt za vzpostavitev t. i. varnih območij v Siriji ali blizu nje, kjer naj bi namestili begunce iz te od vojne razdejane države, še izhaja iz osnutka odloka.

Ni jasno, ali gre za enega od osnutkov ali za že končno različico, prav tako ni povsem jasno, kdaj ga bo predsednik podpisal. Njegov morebitni današnji podpis bi bil sicer zadnji v nizu podpisov pod izvršne ukaze, ki jih je Trumpova administracija dala na mizo od petka in ki segajo od nacionalne varnosti prek imigracije do zdravstvene oskrbe.

Trumpova skrajna stališča do radikalnega islamskega terorizma, kot mu sam pravi, so bila ena izmed najbolj kontroverznih tematik njegove volilne kampanje. Organizacije za zaščito človekovih pravic so ga obtožile stigmatizacije globalne veroizpovedi, drugi pa so svarili, da bo žalitev muslimanskih zaveznic ZDA škodila boju proti ekstremizmu.

Nekdanji ameriški veleposlanik v Afganistanu in Iraku Ryan Crocker je ocenil, da bo takšen izvršni ukaz ogrozil begunce, ki so tvegali svoja življenja za pomoč ameriškim vojakom. "Prepoved vstopa sirskim beguncem je v nasprotju z ameriškimi vrednotami, spodkopava ameriško vodstvo v svetu in ogroža ameriško varnost, saj iz vprašanja skrajne IS dela vojno z islamom," je menil.

Nekaterih drugih nekdanjih ameriških uradnikov pa Trumpove namere na tem področju ne skrbijo. To naj bi bilo le majhnega pomena kot varnostni ukrep, a hkrati naj bi se jeza v zvezi s tem hitro polegla, menijo. Nekdanji varnostni svetovalec bivšega predsednika ZDA Georgea Busha James Jeffrey je ob tem spomnil še, da so ZDA pod predsednikom Barackom Obamo sprejele le malo sirskih beguncev - od začetka vojne leta 2011 le 18.000.

STA


Najbolj brano