Trump je znova presegel samega sebe

Vodilni kandidat za republikansko nominacijo na predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump je danes znova šokiral z izjavami o najverjetnejši demokratski kandidatki Hillary Clinton. Zadnja anketa univerze Quinnipiac medtem ugotavlja, da ima Trump le še rahlo prednost pred najbližjim zasledovalcem med republikanskimi kandidati.

Vodilni kandidat za republikansko nominacijo na predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump je danes znova šokiral 
z izjavami o najverjetnejši demokratski kandidatki Hillary 
Clinton.
Vodilni kandidat za republikansko nominacijo na predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump je danes znova šokiral z izjavami o najverjetnejši demokratski kandidatki Hillary Clinton. 

NEW YORK > Clintonova je med zadnjim soočenjem demokratskih kandidatov Trumpa označila za najboljše sredstvo za novačenje teroristov, zaradi česar milijarder zahteva opravičilo. Da je s svojim pozivom o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA pomagal teroristom, sta menila tudi preostala demokratska kandidata Bernard Sanders in Martin O'Malley.

Trump se je osredotočil na najverjetnejšo zmagovalko demokratske tekme in je v ponedeljek v Michiganu presegel samega sebe, če je to sploh mogoče. "Leta 2008 je bila favoritka proti Baracku Obami. Nato jo je zadel 'schlong' in je izgubila," je dejal Trump in uporabil izraz, ki v ameriškem žargonu pomeni velik moški spolni ud.

Potem je opozoril, da Clintonove po odmoru med soočenjem nekaj časa ni bilo nazaj na oder. "Šla je na stranišče in zamudila nekaj minut. Razpravo so morali začeti brez nje. Vem, kam je šla. To je ostudno. Nočem govoriti o tem, ker je preveč ostudno," je dejal Trump in vprašal ali si Amerika res želi tako predsednico.

Njegov nastop pred nekaj tisoč navdušenimi podporniki so prekinjali protesti in Trump je dejal, da jih občuduje, ker si upajo stopiti pred 9000 norcev, ki jih hočejo ubiti. S tem je mislil na svoje podpornike, ki so mu navdušeno ploskali. Najbolj bučen aplavz je požel, ko je povedal, da sovraži novinarje, čeprav jih ne namerava pobiti.

Trump tako nadaljuje kampanjo žaljenja, ki jo je začel z napadi na priseljence z juga, nadaljeval z ženskami, judi in muslimani.

Njegova prednost pred zasledovalci sicer kopni. Anketa Quinnipiac kaže, da ima Trump 28 odstotkov podpore pri republikanskih volilcih, teksaški senator Ted Cruz pa 24 odstotkov. Cruz je bil po mnenju velike večine republikancev zmagovalec zadnjega televizijskega soočenja njihovih kandidatov. Pred Cruzom se je Trumpu v anketah približal temnopolti zdravnik Ben Carson, ki je sedaj zdrsnil na četrto mesto z desetimi odstotki podpore. Na tretjem je senator iz Floride Marco Rubio z 12 odstotki, vsi ostali pa so pod desetimi odstotki.

Cruzova volilna strategija je precej prebrisana, saj je prijazen do Trumpa in mu počasi odžira volilce, ki jih postaja strah, da bo milijarderjeva zmaga pomenila končno zmago demokratke. V Iowi, kjer bodo volivci februarja najprej izbirali, je Cruz Trumpa v nekaterih anketah že prehitel.

Anketa Quinnipiac ugotavlja, da 47 odstotkov vseh volivcev v primeru spopada med Clintonovo in Trumpom pripisuje zmago demokratki, Trumpu pa le 40 odstotkov. Cruz in Rubio sta z njo izenačena. Ugotavlja tudi, da bi bilo polovico Američanov sram, če bi na volitvah zmagal Trump.

STA


Najbolj brano