Trump in Putin bosta v soboto govorila po telefonu

Novi ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin bosta v soboto govorila po telefonu, so poročali ameriški mediji. Telefonski pogovor med voditeljema so potrdili tudi v Kremlju. Bela hiša je medtem potrdila, da se bo Trump pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

WASHINGTON, MOSKVA> Kot je danes potrdil tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer, se bo ameriški predsednik Donald Trump to soboto prvič pogovarjal po telefonu z Vladimirjem Putinom, Francoisom Hollandom in Angelo Merkel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot ob tem dodaja nemška tiskovna agencija, so bile Trumpove izjave o Nemčiji in Merklovi doslej protislovne. Vedno znova je ostro kritiziral begunsko politiko nemške kanclerke, hkrati pa jo je hvalil kot osebnost. Doslej se Merklova in Trump še nista srečala.

Merklova in Hollande sta se danes sestala v Berlinu in se zavzela za tesnejše sodelovanje znotraj Evrope kot odgovor na Trumpov populizem in nejasnosti glede njegove politike.

Pogovor o “stanju dvostranskih odnosov”

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je na vprašanje ruske tiskovne agencije Ria Novosti o možnosti telefonskega pogovora med Trumpom in Putinom odgovoril: “Da.”

Kasneje je novinarjem telefonski pogovor tudi uradno potrdil, piše francoska tiskovna agencija AFP. “Lahko potrdim, da je predviden telefonski pogovor, ki bo potekal v soboto zvečer po moskovskem času,” je dejal Peskov.

Povedal je še, da bo Putin čestital Trumpu ob prevzemu predsedniškega mandata in da se namerava z njim pogovoriti tudi o “stanju dvostranskih odnosov”.

Putinov tiskovni predstavnik ni želel komentirati govoric, da Trump razmišlja o rahljanju sankcij proti Rusiji. Dejal je, da bo to prvi telefonski pogovor, odkar je Trump postal predsednik, in da ni verjetno, da se bosta pogovarjala o vseh temah. “Bodite potrpežljivi,” je dodal Peskov.

Novembra o normalizaciji odnosov

Trump in Putin sta prvič govorila po telefonu novembra lani, kmalu po Trumpovi zmagi na ameriških predsedniških volitvah. Takrat sta se zavzela za normalizacijo odnosov med državama.

Trump je pred prisego minuli teden znova dejal, da si želi izboljšati odnose z Rusijo. Dvostranski odnosi med državama so se poslabšali v času Trumpovega predhodnika Baracka Obame, predvsem zaradi krize v Ukrajini. Prejšnja Obamova administracija je tudi obtožila Kremelj, da je s hekerskimi napadi vplival na ameriške predsedniške volitve.

STA


Najbolj brano