Trump in Merklova v nerodni situaciji glede rokovanja

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek v Beli hiši prvič gostil nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta skušala vzpostaviti prihodnji čezatlanski odnos. Veliko pozornosti medijev in javnosti sta vzbudila s tem, ko se v ovalni pisarni pred številnimi fotografi nista rokovala.

Nemško kanclerka Angela Merkel
Nemško kanclerka Angela Merkel 

WASHINGTON > Trump in Merklova sta sedela drug ob drugem v ovalni pisarni, kjer so ju fotografirali. Voditelji se ob takšnih priložnostih običajno rokujejo, kar naj bi nemška kanclerka ameriškemu predsedniku tudi predlagala. Vendar pa Trump nemški voditeljici ni stisnil roke, pri čemer se je predvsem slednja počutila nekoliko nelagodno.

Ni sicer povsem jasno, ali je Trump ni slišal ali je njen poziv ignoriral. Sta pa se voditelja že pred tem rokovala ob prihodu nemške kanclerke in tudi po koncu skupne tiskovne konference.

Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump sta na novinarski konferenci v Beli hiši po prvem srečanju vztrajala pri svojih stališčih glede trgovine in beguncev oziroma imigracije, približala pa sta se pri vprašanju zveze Nato in Rusije oziroma Ukrajine. Trump je med lansko predsedniško kampanjo večkrat žalil nemško kanclerko in bil zelo kritičen, ker je v svojo državo sprejela tako veliko beguncev iz Sirije in od drugod. Obenem pa je septembra na vprašanje o tem, katerega svetovnega voditelja najbolj spoštuje, izpostavil prav Merklovo. Po kratkih izjavah sta dovolila le po dva ali tri vprašanja novinarjem ene in druge države, kar so ameriški novinarji izkoristili za notranjepolitična vprašanja o zdravstveni reformi in enotnosti republikanske stranke. O samem srečanju in bolj resnih vprašanjih pa so morali spraševati Nemci, ki jih je Trump po zanikanju, da je izolacionist, uvrstil med "lažne novice", kot to počne z ameriškimi novinarji, ko poročajo tako, kot mu ni všeč. Nemška novinarka ga je vprašala o tem in Trump je zatrdil, da sploh ne verjame v izolacionistično politiko, ker je trgovec. Želi pa, da bo trgovina poštena, ker je tujina doslej zelo izkoriščala ZDA, kar se vidi v visokem dolgu in primanjkljaju v zunanji trgovini. Novinarki je odvrnil, da ne ve, kje je prebrala, da je izolacionist, ampak meni, da gre za še en primer lažnivih medijev. Vprašanje se je med drugim nanašalo na Trumpove predvolilne izjave proti zvezi Nato, na njegovo podporo britanskemu izstopu iz EU, nasprotovanju sprejema beguncev v ZDA, priseljencev in nasprotovanju mednarodnim trgovinskim sporazumom. Mednarodne sporazume kot je Nafta je opredelil kot katastrofo, sam pa si bo prizadeval za trgovinske dogovore, ki ne bodo zapirali tovarn v ZDA.

Trump se je v prvih dveh mesecih predsednikovanja srečal s številnimi svetovnimi voditelji in jim tudi močno stisnil roko. To je med drugim storil z japonskim premierjem Shizom Abejem, britansko premierko Thereso May in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem.

Merklova sicer velja za precej zadržano, vendar pa je z nekdanjim ameriškim predsednikom Barackom Obamo sklenila precej tesen prijateljski odnos. Tako sta se tudi klicala z osebnimi imeni, kar ni v skladu z nemškimi navadami.

Nemčija dolguje "ogromne vsote denarja" zvezi Nato in ZDA, ki ji zagotavljata zelo močno in drago obrambo, je danes prek twitterja sporočil ameriški predsednik Donald Trump. Dan po prvem srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel je še tvitnil, da sta imela "odlično srečanje". "Nemčija dolguje ogromne vsote denarja Natu, ZDA pa morajo biti bolje plačane za zelo močno in drago obrambo, ki jo nudijo Nemčiji," je zapisal.

Voditelja sta sicer po srečanju v petek vztrajala pri svojih stališčih glede trgovine in beguncev oziroma imigracije, približala pa sta se pri vprašanju zveze Nato in Rusije oziroma Ukrajine.

STA


Najbolj brano