Trump in Melania prvi delovni dan v Beli hiši začela z mašo

Po petkovi prisegi na položaj 45. predsednika ZDA se je Donald Trump skupaj s soprogo Melanio in drugimi družinskimi člani odpravil na tradicionalno mašo v Nacionalno katedralo, kjer je potekal večverski obred, tudi muslimanski.

 Foto: STA
Foto: STA

WASHINGTON > Predsedniška kolona vozil Donalda Trumpa se je zjutraj peljala od Bele hiše proti Nacionalni katedrali nedaleč od slovenskega veleposlaništva v ZDA po zapuščenih ulicah. Tisti, ki so čez noč slavili njegovo inavguracijo so prihajali k sebi, drugi pa so si natikali roza kape in prijemali za transparente ter se zbirali pri travniku National Mall, kjer danes poteka velika demonstracija za pravice žensk, v bistvu pa demonstracija proti novemu predsedniku.

V Nacionalni katedrali je potekala skupna maša 25 duhovnikov, ki so predstavljali devet veroizpovedi. Med njimi je bil tudi imam Mohamed Magid, ki so ga pred tem v njegovi skupnosti kritizirali, da daje duhovno potuho novemu predsedniku, ki je med kampanjo močno napadal muslimane, grozil z nadzorom mošej, prepovedjo vstopa muslimanom v ZDA in podobno.

Trumpove kritike pa je zabavala melodija episkopalne cerkve, ki je tudi podlaga za britansko himno “Bog obvarji kralja” oziroma kraljico, kdor je pač na prestolu. Trumpovi kritiki pravijo, da se obnaša kot despot, med njimi pa je današnja množica, ki prerašča pričakovane okvirje. Obratno je bila v petek na inavguraciji množica bistveno manjša kot podobni na obeh inavguracijah predsednika Baracka Obame in tudi predsednika Georga Busha mlajšega.

STA


Najbolj brano