Trump bo volilni izid sprejel le v primeru zmage

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump si je po dnevu neusmiljenih kritik zaradi izjave, da morda ne bo sprejel izida predsedniških volitev, danes v Ohiu izjavil, da ga bo sprejel, ampak le v primeru svoje zmage proti demokratki Hillary Clinton.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump si je po 
dnevu neusmiljenih kritik zaradi izjave, da morda ne bo 
sprejel izida predsedniških volitev, danes v Ohiu izjavil, da ga 
bo sprejel, ampak le v primeru svoje zmage proti demokratki 
Hillary Clinton. Foto: Ansa
Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump si je po dnevu neusmiljenih kritik zaradi izjave, da morda ne bo sprejel izida predsedniških volitev, danes v Ohiu izjavil, da ga bo sprejel, ampak le v primeru svoje zmage proti demokratki Hillary Clinton. Foto: Ansa

NEW YORK > Če bo izid volitev vprašljiv, kar za Trumpa pomeni, če bo zmagala demokratka, pa si pridržuje pravico spodbijanja veljavnosti volitev. Trump že nekaj tednov, odkar mu je začela podpora v anketah neusmiljeno padati, na zborovanjih svojim privržencem zatrjuje, da je igra nameščena v korist Clintonove.

Analitiki si niso edini glede tega, ali se dela norca iz sistema in iz volilcev ali pa misli resno. Vsi skupaj se strinjajo, da so takšne izjave zelo nevarne in spodkopavajo tradicijo mirne demokratične zamenjave oblasti ter ZDA postavljajo ob bok tako imenovanih bananskih republik.

Na zadnjem soočenju s Clintonovo v sredo zvečer v Las Vegasu je Trump presenetil z izjavo, da izida morda ne bo sprejel. "Rad bi obljubil vsem svojim volilcem in podpornikom in vsem Američanom, da bom povsem sprejel izide teh velikih in zgodovinskih volitev. Če zmagam," je dejal. Pridržuje si pravico, da bo rezultate spodbijal ali vložil tožbo, če ne zmaga.

Zatrdil je, da to sicer ni mogoče, ker ne bo izgubil in zatorej po volitvah ne bo nobenih težav. Svojim privržencem v Ohiu je nato nizal nekaj objav WikiLeaksa proti Clintonovi, med drugim, da je menda dobila eno vprašanje za eno od soočenj vnaprej. "Če bi to dobil jaz, potem bi pozivali k vrnitvi električnih stolov," je dejal Trump. Šlo je za vprašanje o smrtni kazni.

Trump pravi, da se je Clintonova potem lahko naučila na pamet vprašanje in odgovor ter menda s tem dobila nepošteno prednost. Smrtno kazen podpirata oba. Trump želi obvezno smrtno kazen za vsakega, ki ubije policista, Clintonova pa bi takšno kazen rezervirala le za najhujše zločine.

STA


Najbolj brano