Trump bo opustil posle in se osredotočil samo na predsedovanje

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes prek twitterja sporočil, da bo povsem opustil svoje posle in se popolnoma osredotočil na vodenje ZDA ter se izognil morebitnemu konfliktu interesov. Za 15. december je napovedal veliko novinarsko konferenco, na kateri bo vse pojasnil.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes 
prek twitterja sporočil, da bo povsem opustil svoje posle in se 
popolnoma osredotočil na vodenje ZDA ter se izognil morebitnemu konfliktu interesov.  Foto: STA
Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes prek twitterja sporočil, da bo povsem opustil svoje posle in se popolnoma osredotočil na vodenje ZDA ter se izognil morebitnemu konfliktu interesov.  Foto: STA

NEW YORK > Kot je sporočil, bo na novinarski konferenci v navzočnosti svojih otrok razložil, kako se bo ločil od svojega nepremičninskega imperija.

Novinarska konferenca bo "o dejstvu, da bom zapustil svoje čudovito podjetje ter se popolnoma posvetil vodenju države ter naredil Ameriko spet veliko," je na twitterju zapisal Trump.

Čeprav v skladu z zakonom to ni potrebno, se mi zdi, da je pomembno, da kot predsednik ne dajem vtisa, da sem v konfliktu interesov, je zapisal Trump. Dodal je, da so v pripravi pravni dokumenti, ki ga bodo popolnoma izvzeli iz poslovnih operacij.

"Predsedovanje je mnogo pomembnejša naloga," je še tvitnil prihodnji predsednik, ki bo vajeti v Beli hiši prevzel 20. januarja.

Po Trumpovi zmagi na predsedniških volitvah 8. novembra so se v ZDA pojavili številni pomisleki o možnem konfliktu interesov milijarderja.

Čeprav zakonodaja tega izrecno ne predpisuje, so se doslej vsi ameriški predsednik odpovedali svojim poslom po prihodu v Belo hišo.

Demokrati v senatu so sicer že predlagali resolucijo z zahtevo, da se Trump povsem loči od svojega premoženja, češ da morajo Američani vedeti, da predsednik sprejema odločitve v javno korist, ne pa v svojo.

Trump je še prejšnji teden namigoval, da bi lahko ohranil stike s posli, češ da je nemogoče, da bi bil predsednik v konfliktu interesov.

O Trumpovih poslih obstajajo številna vprašanja, ki so jih sprožali tudi med predvolilno kampanjo. Trump za razliko od predhodnikov ni nikoli razkril davčnih napovedi, zato ni jasno, koliko so vredni on oziroma njegova podjetja.

Po poročanju televizije CNN pa Trumpovi poslovni interesi obsegajo 144 družb v 25 državah.

STA


Najbolj brano