Trump bi zid financiral z davkom na uvoz iz Mehike

Po dveh letih napovedovanja gradnje zidu na meji z Mehiko, ki naj bi plačala južna soseda, so se v štabu ameriškega predsednika Donalda Trumpa domislili, kako naj bi se to zgodilo. Uvedli naj bi 20-odstotni davek na uvoz iz Mehike, kar naj bi počelo 160 držav sveta.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

WASHINGTON > Zamisel je v četrtek objavil tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer na letalu novinarjem, ki so se skupaj s predsednikom vračali iz Philadelphie, kjer je Trump s svojo delavnostjo navduševal kongresne republikance, ki so se tam zbrali, da si začrtajo pot naprej.

Kako bo Trump Mehiko prisilil, da plača za zid?

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je dejal, da bo zid na meji z Mehiko zgrajen, ker bo predvidenih 15 milijard dolarjev zanj prispeval kongres.

Trump pravi, da bo ta denar prišel nazaj od Mehike, ki o tem noče niti slišati. Na vztrajna novinarska vprašanja, kako bo Trump Mehiko prisilil, da plača za zid, je Spicer prišel na dan z idejo o uvedbi 20-odstotnega davka na uvoz iz južne sosede.

Spicer je razložil, da ima Mehika približno 50 milijard dolarjev trgovinskega presežka z ZDA in če na to udariš 20-odstotne carine, potem na leto izvlečeš približno deset milijard in imaš pokrite stroške za zid, pa še nekaj bo ostalo. To menda počne kar 160 držav sveta. Spicer ni pojasnil, ali le z Mehiko ali nasploh.

Proračun ZDA naj bi bil še bogatejši, ker bodo stroški lova na nezakonite priseljence

Po zgrajenem zidu bo proračun ZDA še bogatejši, kajti izpadli bodo stroški lova na nezakonite priseljence, ki ne bodo mogli v ZDA, zatorej ne bo potrebno zapravljati denarja za lov nanje. Spicer je zagotovil, da kongresniki to vedo in se strinjajo. Poslabšanje odnosov z Mehiko Trumpa ne skrbi, ker morajo vsi najprej poskrbeti zase.

Imenitna zamisel o uvedbi 20-odsotnega davka na uvoz iz Mehike bo pomenila tudi 20-odstotno dodatno breme za ameriška podjetja, ki kupujejo surovine ali sestavne dele za svoje proizvode v Mehiki, kar bo pomenilo naraščanje stroškov, s čimer se podjetja ponavadi najprej spopadejo z odpuščanji. Pomenilo bo tudi podražitev številnih izdelkov v ZDA za ameriške potrošnike.

Ideje se rojevajo v glavi ustanovitelja konservativnega spletnega medija Breitbart

Ideje za Trumpove izvršne ukaze se po poročanju medija Politico rojevajo v glavi ustanovitelja konservativnega spletnega medija Breitbart, ki je v času predvolilne kampanje navduševal z raznimi za lase privlečenimi teorijami zarote.

Steve Bannon si je zaradi tega prislužil položaj glavnega stratega Bele hiše, kjer sedaj Trumpu sestavlja izvršne ukaze večinoma brez ministrstev in vladnih agencij, ki bodo nosile posledice, in to bolj ali manj po navdihu.

Obrambni minister James Mattis je bil na primer močno presenečen nad poročilom, da namerava Trump vrniti mučenje terorističnih osumljencev, Spicer pa je v četrtek zanikal, da bi te ideje prišle iz Bele hiše, čeprav je Trump pred in po volitvah zatrjeval, da je potrebno teroriste obravnavati veliko ostreje kot v času predsednika Georga Busha mlajšega.

Bannon je v četrtek v intervjuju za New York Times ameriške medije označil za opozicijsko stranko in jim svetoval, naj utihnejo ter raje poslušajo, kar jim pravi Bela hiša. Zato, ker so bili hudo ponižani z volilnim izidom in ne razumejo Amerike.

Vsi osrednji mediji, razen televizije Fox , Breitbarta in podobnih, naj bi bili aktivisti za demokratko Hillary Clinton, meni Bannon, ki sebe primerja z negativnim junakom iz filmske serije Vojna zvezd Darthom Vaderjem.

Trump je nameraval v četrtek še podpisati izvršni ukaz za preiskavo volilnih prevar, za katere pa do zdaj ni predstavil nobenih dokazov. Predsednik odbora za vladni nadzor v predstavniškem domu, sicer Trumpov podpornik, Jason Chaffetz je v Philadelphii povedal, da naj Trump preiskuje, kar hoče, njegov odbor pa tega ne bo počel, ker ni prav nobenega dokaza za kakšne volilne prevare.

Dokazov o tem, da so ljudje registrirani v različnih državah za volitve, o čemer je tvital Trump, je sicer kar nekaj, med njimi to velja za Trumpovega kandidata za finančnega ministra Steva Mnuchina in Bannona, ki je registriran v treh državah. Morda je to razlog, da je Trump za v četrtek napovedan podpis ukaza o preiskavi "začasno" preložil.

STA


Najbolj brano