Trump: Svet bi bil stabilnejši s Huseinom in Gadafijem na oblasti

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v nedeljo na televiziji NBC ocenil, da bi bil svet danes stabilnejši, če bi nekdanja diktatorja Iraka in Libije Sadam Husein in Moamer Gadafi ostala na oblasti. Nekdanji britanski premier Tony Blair pa je za CNN vztrajal, da je bila odločitev za napad na Irak pravilna.

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je 
v nedeljo na televiziji NBC ocenil, da bi bil svet danes 
stabilnejši, če bi nekdanja diktatorja Iraka in Libije Sadam 
Husein in Moamer Gadafi ostala na oblasti.
Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v nedeljo na televiziji NBC ocenil, da bi bil svet danes stabilnejši, če bi nekdanja diktatorja Iraka in Libije Sadam Husein in Moamer Gadafi ostala na oblasti. 

WASHINGTON > Trump se zadnji teden dni zapleta v besedne dvoboje z nekdanjim guvernerjem Floride Jebom Bushem, ki se prav tako poteguje za predsedniško nominacijo republikanske stranke. Bush brani svojega brata, nekdanjega predsednika Georga Busha mlajšega, in vztraja, da je bila odločitev za napad na Irak leta 2003 pravilna. Vztraja tudi, da je Amerika danes varnejša zaradi njegovega brata.

Za Trumpa v boju za osvojitev nominacije nobena republikanska dogma ni sveta. Šel je celo dlje, kot si upajo demokrati, ko je nekdanjega predsednika Busha mlajšega obtožil odgovornosti za teroristične napade 11. septembra 2001. V nedeljo je na televiziji NBC napadel tako Busha mlajšega kot demokratskega predsednika Baracka Obamo oziroma njegovo nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton.

Če bi bil Husein na oblasti, potem ne bi bilo Islamske države

Dve muhi na en mah je udaril, ko je invazijo na Irak in ameriško zračno pomoč zaveznikom ter libijskim upornikom pri odstranitvi Moamerja Gadafija vrgel v isti koš z ameriškimi intervencijami, ki po svetu ustvarjajo več težav kot koristi. Teh so ameriški volivci vse bolj naveličani. Na vprašanje, ali bi bil svet bolj stabilen s Huseinom in Gadafijem na oblasti, je Trump odgovoril, da o tem sploh ni nobenega dvoma.

Če bi bil Husein na oblasti, potem ne bi bilo Islamske države (IS), Libija pa za Trumpa danes sploh ni država, kajti nihče ne ve, kaj se tam sploh dogaja. Odstranitev Gadafija je privedla do zmešnjave in napada na ameriški konzulat v Bengaziju leta 2012, pravi Trump, ki je prepričan, da se bo enako zgodilo po odstranitvi sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Pohvalil rusko vojaško intervencijo v Siriji

Zaradi tega je ponovno pohvalil rusko vojaško intervencijo v Siriji in menil, da bo to pomagalo ZDA v boju proti IS. Predsedniški protikandidat guverner New Jerseyja Chris Christie je Trumpa na televiziji CBS označil za močno naivnega, a skoraj istočasno ogrozil svoje upe na predsedniško kandidaturo z neprimernim obnašanjem na vlaku. Na vlaku iz Washingtona do New Jerseyja so ga namreč pregnali iz tihega vagona, ker je kričal na varnostnike in v svoj telefon. Potniki so se pritožili in guverner je romal v drugi vagon.

O Iraku je v nedeljo za televizijo CNN spregovoril tudi nekdanji britanski premier Tony Blair, ki je leta 2002 in 2003 podprl tedanjega ameriškega predsednika Busha mlajšemu v razlogih za napad na Irak. Pred dnevi so prišle na dan okrožnice nekdanjega državnega sekretarja ZDA Colina Powella, ki dokazujejo, da se je Blair že leta 2002 strinjal o napadu na Irak in obljubil sodelovanje, čeprav je javno govoril, da si prizadeva za mirno rešitev.

Blair je v nedeljo dopustil, da je invazija na Irak do neke mere prispevala k nastanku IS in se opravičil za nekatere napake pri načrtovanju vojne, njeni izvedbi in pri upravljanju z Irakom po vojni. Za vojno se ni opravičil in še vedno meni, da je bila odločitev zanjo pravilna, ker je svet danes na boljšem brez Huseina na oblasti.

STA


Najbolj brano