Trump: Samo jaz vem, kdo so finalisti za kabinetne položaje

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je na twitterju zavrnil poročila o zmešnjavi v svoji tranzicijski ekipi in dejal, da poteka zelo organiziran proces, v katerem samo on ve, kdo so finalisti za kabinetne položaje.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

NEW YORK > Donald Trump je v torek o tranziciji šest ur sestankoval z novoizvoljenim podpredsednikom ZDA Mikeom Pencom, ki ga je dal na čelo tranzicije namesto nekdanjega guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja. Zaradi tega je nastala pravna ovira za sodelovanje med Belo hišo in ministrstvi vlade predsednika Baracka Obame.

Dokumente o sodelovanju in o varovanju skrivnosti je podpisal Christie s svojimi ljudmi, Pence je to storil šele v torek zvečer, številni novi člani tranzicijske ekipe pri Trumpu pa tega še niso storili. Iz State Departmenta, Pentagona in pravosodnega ministrstva ZDA poročajo, da se jim Trumpovi ljudje še niso oglasili.

V torek zvečer Trump novinarjem ušel na večerjo z družino

Dolge nosove imajo tudi novinarji, ki so že vključeni v Trumpovo “Belo hišo”, saj jim je republikanec v torek zvečer ušel na večerjo z družino v restavracijo na Manhattnu, potem ko so jim zagotovili, da tisti dan ne bo več aktivnosti. S tem je sicer prekršil le protokol.

Javnih špekulacij o prihodnjem kabinetu je veliko, špekulira pa se tudi o domnevnih notranjih spopadih ali prerivanjih okrog Trumpa za položaje in vpliv. Zamenjava Christieja s Pencom naj bi bila delo Trumpovega zeta Jareda Kushnerja, ki guvernerja sovraži, ker je bil del tožilske ekipe, ki je poslala v zapor njegovega očeta.

Giulianija zanima položaj državnega sekretarja

Kushner je sodelavcem povedal, da bo Christie zasedal visok položaj samo preko njegovega trupla. Guvernerjeva glavna težava tako niti ni zaprtje mostu čez reko Hudson zaradi maščevanja političnemu nasprotniku, ampak Kushner. Christie je bil leta 2005 zvezni tožilec v New Jerseyju in je Charlesa Kushnerja spravil v zapor za dve leti zaradi izogibanja plačila davkov, nezakonitega financiranja političnih kampanj in vplivanja na priče.

Oče Trumpovega zeta se je skušal maščevati pričam proti njemu, med drugim lastni sestri. Prostitutki je plačal 10.000 dolarjev, da sestrinega moža zvabi v pregrešna dejanja, ki jih je posnela skrita kamera in Kushner je posnetek poslal sestri. Mlajši Kushner, ki je poročen z Ivanko Trump, uživa veliko zaupanje novoizvoljenega predsednika.

Sedaj je že jasno, da nekdanjega župana New Yorka Rudyja Giulianija zanima položaj državnega sekretarja, vendar še ni jasno, ali ga bo dobil, saj je imelo njegovo podjetje Giuliani and Partners tesne poslovne zveze z državami, kot so Katar, Savdska Arabija in Venezuela. Trumpova tranzicija naj bi sedaj šla skozi to, da ugotovi, ali je kje podoben konflikt interesov, kot ga je glede na obtožbe republikancev in tudi Giulianija imela demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton.

Položaj finančnega ministra naj bi se obetal nekomu z Wall Streeta

Drugi kandidat za državnega sekretarja John Bolton ni primeren za številne Trumpove zaveznike in nasprotnike oziroma tudi republikance. Nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN je lani pozival k bombardiranju Irana namesto k pogajanjem za jedrski sporazum. Velja pa tudi za nepopravljivega podpornika vojne proti Iraku. Trump je med kampanjo vojno ostro kritiziral.

Položaj finančnega ministra naj bi se obetal nekomu z Wall Streeta. Omenja se nekdanji bankir iz Goldman Sachsa Steve Mnuchin, za položaj ministra za trgovino pa milijarder vlagatelj Wilbur Ross.

Senator iz Alabame Jeff Sessions naj bi bil v igri za obrambnega ministra ali pravosodnega ministra, škarje in platno tranzicije glede vprašanj nacionalne varnosti pa naj bi imela Kushner in upokojeni general Michael Flynn.

Cohen: Člani ekipe so arogantni in jezni

Stanje v tranziciji je ostro kritiziral strokovnjak za nacionalno varnost in član republikanske administracije Georga Busha ml. Eliot Cohen, ki je med kampanjo sodeloval v pobudah in pozivih podobnih strokovnjakov proti Trumpu. Po volitvah je menil, da je potrebno pozabiti na zamere in pomagati v dobro države.

V torek si je spet premislil, saj naj bi mu jih v Trumpovi tranzicijski ekipi pošteno napeli. Cohen je sporočil, da so člani ekipe arogantni in jezni in so kričali nanj, da je izgubil in naj se ne skuša riniti h koritu.slo

Glede nacionalne varnosti se je oglasil tudi senator John McCain, ki je Trumpa opozoril, naj se nikar ne udinja preveč ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Slednjega je označil za nekdanjega KGB-jevca, ki je pahnil svojo državo v tiranijo, ki pobija politične nasprotnike in napada sosednje države in je skušal spodkopati volitve v ZDA. McCain pravi, da ne bo nobenega “resetiranja” odnosov s Putinom.

STA


Najbolj brano