Trump Clintonovi zagrozil, da bo končala v zporu

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je svojo demokratsko nasprotnico Hillary Clinton na njunem nedeljskem drugem televizijskem soočenju v St. Louisu obtožil, da je lažnivka in celo hudič, ter ji v ostri uro in pol trajajoči ofenzivi zagrozil, da bo končala v zaporu.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je svojo 
demokratsko nasprotnico Hillary Clinton na njunem nedeljskem drugem televizijskem soočenju v St. Louisu obtožil, 
da je lažnivka in celo hudič. Foto: Ansa
Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je svojo demokratsko nasprotnico Hillary Clinton na njunem nedeljskem drugem televizijskem soočenju v St. Louisu obtožil, da je lažnivka in celo hudič. Foto: Ansa

ST. LOUIS > Ameriški televizijski komentatorji ponovno kot že leto dni spet niso mogli verjeti lastnim ušesom, saj v sodobni zgodovini predsedniških kampanj kandidati drug drugemu niso grozili z zaporom. Več med njimi jih je uporabilo izraz "banana republika".

Glede na anketo CNN takoj po soočenju je 57 odstotkov udeležencev zmago pripisalo Clintonovi, le 37 odstotkov pa Trumpu, čeprav je kar 63 odstotkov anketiranih menilo, da se je Trump odrezal bolje, kot so pričakovali. Trump je z napadi okrog elektronske pošte svoje podpornike razveselil, vendar pa za zmago na volitvah potrebuje večino od okrog 20 odstotkov volilcev, ki niso trdno na eni ali drugi strani. Na soočenju ni naredil nič takšnega, kar bi ublažilo škodo petkovega video posnetka, ki najverjetneje ni zadnji.

Na svoje izjave o ženskah ni ponosen

Soočenje, ki sta ga vodila Anderson Cooper s televizije CNN in Martha Raddatz s televizije ABC, se je začelo brez tradicionalnega rokovanja med kandidatoma in je hitro trčilo ob vroči kostanj Trumpovih izjav o ravnanju z ženskami, ki so prišle na dan v petek v videoposnetku iz leta 2005.

Trump je dejal, da na svoje izjave ni ponosen, čeprav naj bi šlo le za navaden "pogovor v slačilnici". Torej običajen pogovor med moškimi, ki se menda med seboj hvalijo z osvajalskimi podvigi. Spomnil je na svoje opravičilo, vendar žogo hitro brcnil v nasprotnikov del igrišča z obtožbo, da je nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton veliko hujši, in se preusmeril na Islamsko državo.

Trump je pred začetkom soočenja povzročil dodatno skrb pri vodilnih članih republikanske stranke, ko je v hotelski dvorani pred kamere postavil tri ženske, ki Clintona že desetletja obtožujejo spolnih napadov in nadlegovanja, ter žensko, ki jo je moški pred desetletji posilil kot 12-letnico, Clintonova pa ga je kot odvetnica po službeni dolžnosti branila in mu izposlovala nizko kazen.

Clintonova je bila tokrat manj napadalna

Na veselje republikancev, ki so upali, da se bo puščanje krvi Trumpovi kampanji morda upočasnilo, pa do konca soočenja veliko govora o Trumpovih ali Clintonovih spolnih izpadih ni bilo veliko govora.

Trump je razlagal, da je zdravstvena reforma katastrofalna, da je taka ameriška zunanja politika, davčna politika, gospodarska politika, skratka, da je vse v ZDA zanič. Gledalci so opazili tudi, da je Trump večkrat nekako "grozeče visel" za nasprotnico, ki je bila tokrat manj napadalna.

Splošen vtis, ki je nastal po soočenju, je bil, da je bil Trump nekoliko boljši kot na prvem soočenju na Long Islandu, Clintonova pa je izpustila številne priložnosti za ostrejši nastop in se je omejila na pozive volivcem, naj sami preverijo dejstva o nasprotnikovih izjavah.

STA


Najbolj brano