Trump osvojil republikansko predsedniško nominacijo

Newyorški milijarder Donald Trump je glede na štetje tiskovne agencije AP do danes zbral 1238 delegatov za strankarsko konvencijo republikancev konec julija v Clevelandu, kar je dovolj za osvojitev predsedniške nominacije. Drugi mediji in organizacije v ZDA delegate štejejo po svoje, vendar pa je štetje AP najbolj široko sprejeto.

Donald Trump
Donald Trump 

NEW YORK > Republikanska stranka uradnega seznama delegatskih glasov še ne more objaviti, ker bodo delegati za svojega favorita dejansko uradno glasovali na republikanski konvenciji julija v Cleveland. AP pa v svojih izračunih upošteva tudi tako imenovane nevezane delegate, ki se odločajo po svoje in jim ni treba upoštevati volje volilcev na republikanskih strankarskih volitvah. Ti so svoje mnenje izrazili v anketah AP, uradno pa še ne.

Donald Trump naj bi tako sedaj po izračunu AP osvojil 1238 delegatov, enega več od 1237, kolikor jih potrebuje za nominacijo. Vodstvo republikanske stranke, ki si je sprva želelo kogarkoli drugega razen Trumpa, sedaj nima druge izbire, kot da Trumpa podpre.

Kaj se bo zgodilo novembra, si večina analitikov ne upa napovedati, ker je Trump tako zelo nepredvidljiv in prilagodljiv. Politična znanost napoveduje gladko zmago najverjetnejše demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, čeprav bi v primeru morebitne, ampak malo verjetne, zmage senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa pri demokratih glede na trenutne ankete Trump izgubil še bolj.

Za osvojitev Bele hiše potrebuje kandidat 270 elektorskih glasov, ki se osvajajo z zmagami v posameznih državah, njihovo število pa je odvisno od števila prebivalcev države. Za številne zvezne države pa se že skoraj zagotovo vnaprej ve, ali bodo glasovale za republikanskega ali demokratskega kandidata.

Trump računa na tradicionalne bele demokratske volilce

Glede na to, da si je Trump z nepremišljenimi izjavami in spornimi stališči praktično vnaprej zaprl pot do zadostnega števila glasov volilcev latinskoameriškega porekla in jih je celo podžgal, da se registrirajo v večjem številu, samo da preprečijo njegovo izvolitev, bo težko osvojil zvezne države, v katerih zmage republikanskega ali demokratskega kandidata ni tako lahko napovedati, kot je recimo Florida. Med zveznimi državami, kjer rezultata še ni mogoče napovedati, so recimo še Ohio, Pensilvanija, Kolorado, Virginija, Wisconsin in še kakšna.

Zmage v doslej pretežno demokratskih državah, kjer prevladujejo beli volilci, so edina Trumpova pot do uspeha. Kandidat pravi, da mu bo uspelo osvojiti tradicionalne bele demokratske volilce, ki so jezni in razočarani zaradi izgube delovnih mest zaradi globalizacije.

Zaradi demografskih trendov, ki belopolte prebivalce ZDA nezadržno potiskajo v smeri položaja manjšine, je takšna strategija za republikansko stranko dolgoročno nevzdržna, vendar ni povsem izključeno, da morda ne bo še enkrat, verjetno zadnjič, uspešna.

Trump je doslej za svojo kampanjo zapravil razmeroma skromnih 57 milijonov dolarjev, pri čemer je sam sebi posodil 43 milijonov. Za televizijske in radijske oglase je porabil le 21 milijonov dolarjev, kar je le četrtina vsote, ki jo je zapravil njegov republikanski tekmec Jeb Bush s svojimi zavezniki. Trump je kampanjo zgradil na svoji osebnosti in izjemnem poznavanju delovanja ameriških medijev, predvsem televizij, kjer kraljuje gledanost.

Obama danes na vrhu G7 dejal, da so njegovi kolegi iz sveta pretreseni

Kandidata, ki uspava gledalce s politično korektnostjo, ljudje ne bodo gledali in televizije z njimi ne bodo služile, zato so vse tekmovale med seboj, da Trumpa vsaj enkrat na dan dobijo v živo. To je najbolj uspevalo najbolj liberalni oziroma “demokratski” televiziji MSNBC, pri čemer je bil v ozadju tudi interes demokratske stranke za Trumpovo zmago.

Bolj kot demokrati se njegove zmage bojijo tradicionalni ameriški zavezniki, kar predsednik Barack Obama spoznava te dni med azijsko turnejo. Tuji voditelji ameriških voditeljev načeloma ne komentirajo in tudi ameriški predsedniki na tujem o tem javno ne govorijo. Obama pa je danes na vrhu G7 na Japonskem dejal, da so njegovi kolegi iz sveta pretreseni in to z dobrim razlogom.

“Veliko njegovih predlogov kaže na nepoznavanje mednarodne politike ali nadutost ali iskanje naslovnic namesto razmisleka o tem, kaj je res potrebno za ameriško varnost. Svet spremlja ameriške volitve in voditelji so presenečeni nad Trumpovimi izjavami. Tudi države, ki nas kritizirajo, se zavedajo, da ne bo dobro, če ZDA ne sprejemajo dobrih odločitev in računajo na nas, da zagotovimo stabilnost,” je izjavil Obama na vrhu G7.

STA


Najbolj brano