Trimesečno podaljšanje nadzora na meji med Avstrijo in Slovenijo

Evropska komisija je včeraj priporočila trimesečno podaljšanje začasnega nadzora na nekaterih notranjih mejah v petih državah v schengenskem prostoru, tudi na meji med Avstrijo in Slovenijo. Te države so Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška, ki morajo zagotoviti, da se nadzor izvaja le kot izhod v skrajni sili, poudarjajo v Bruslju.

 Foto: STA
Foto: STA

BRUSELJ > Komisija priporoča, naj članice EU petim schengenskim državam, ki uveljavljajo začasni nadzor na nekaterih notranjih mejah v schengenskem prostoru, ta ukrep ohranijo še tri mesece. Veljavni nadzor, ki je bil novembra podaljšan za tri mesece, se izteče 11. februarja.

Gre za nadzor na meji med Avstrijo in Madžarsko ter Avstrijo in Slovenijo, na kopenski meji med Nemčijo in Avstrijo, v danskih pristaniščih s povezavami do Nemčije in na kopenski meji med Dansko in Nemčijo, v nekaterih švedskih pristaniščih in na mostu Öresund ter v norveških pristaniščih s povezavami do Danske, Nemčije in Švedske.

Omenjenih pet držav mora zagotoviti, da se nadzor na notranjih mejah izvaja le v skrajni sili, so še poudarili v Bruslju. Države morajo tedensko pregledovati nujnost, pogostnost, kraj in čas nadzora ter ga prilagajati grožnji. Vsak mesec morajo poročati komisiji. Komisija se je za trimesečno podaljšanje nadzora odločila, ker ocenjuje, da še vedno obstajajo izjemne okoliščine, ki so terjale uvedbo tega nadzora. V Grčiji je še vedno veliko nezakonitih migrantov in razmere na zahodnobalkanski poti so krhke, kar prinaša tveganje sekundarnih gibanj.

Poleg tega Unija še ni izvedla vseh ukrepov, predvidenih za izboljšanje upravljanja zunanjih meja. Pri tem komisija izpostavlja začetek pomoči evropske mejne in obalne straže pri varovanju severne grške meje, ki je predviden s februarjem, in postopno ponovno uveljavljanje dublinske uredbe v Grčiji, ki omogoča vračanje prebežnikov iz drugih članic nazaj v Grčijo, predvideno s 15. marcem. STA


Najbolj brano