Trgovina z divjimi živalmi pomemben vir financiranja kriminalnih združb

Evropska unija je v teh dneh uradno postala članica konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Cites). Konvencija naj bi zagotovila, da mednarodna trgovina z več kot 35.000 vrstami divjih živali in rastlin ne ogroža njihovega preživetja.



Nezakonita trgovina s prostoživečimi vrstami se je v zadnjih 
letih močno razmahnila in postala pomemben vir financiranja 
mednarodnih organiziranih kriminalnih združb. Foto: Wikipedia
Nezakonita trgovina s prostoživečimi vrstami se je v zadnjih letih močno razmahnila in postala pomemben vir financiranja mednarodnih organiziranih kriminalnih združb. Foto: Wikipedia

BRUSELJ > EU s članstvom v konvenciji po navedbah v Bruslju postaja močnejši globalna igralka v boju proti nezakoniti trgovini z divjimi živalmi.

Nezakonita trgovina s prostoživečimi vrstami se je v zadnjih letih močno razmahnila in postala pomemben vir financiranja mednarodnih organiziranih kriminalnih združb. Samo lani je bilo ubitih več kot 20.000 slonov in 1200 nosorogov, zaradi česar se je njihova populacija zmanjšala.
Nezakonita trgovina s prostoživečimi vrstami je za trgovino z drogami, orožjem in ljudmi četrti največji nezakoniti posel na svetu, so še opozorili v Bruslju.

“Prekupčevanje z mamili, orožjem, ljudmi in divjimi živali poteka po istih nezakonitih poteh. Članstvo v konvenciji je velik korak k akcijskemu načrtu za okrepljeni boj proti prekupčevanju z divjimi živalmi. Konvencija je najboljši odgovor mednarodne skupnosti v boju proti kriminalcem in njihovem nezakonitem in nevzdržnem prekupčevanju z divjimi živalmi. Omogoča nam uporabo strokovnega znanja v boju proti nezakonitim mrežam,” je ob tem dejal evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella.

STA


Najbolj brano