Tožilstvo za Berlusconija zahteva pet let zapora

V Neaplju je v sklepno fazo stopil sodni proces proti nekdanjemu italijanskemu premierju Silviu Berlusconiju. Tožilstvo namreč zanj zahteva pet let zapora zaradi podkupovanja nekdanjega levičarskega senatorja Sergia De Gregoria leta 2006.

Tožilstvo za Silvia Berlusconija zahteva pet let zapora zaradi 
podkupovanja nekdanjega levičarskega senatorja Sergia De 
Gregoria leta 2006. Foto: STA
Tožilstvo za Silvia Berlusconija zahteva pet let zapora zaradi podkupovanja nekdanjega levičarskega senatorja Sergia De Gregoria leta 2006. Foto: STA

NEAPELJ > Sodba naj bi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA padla 8. julija.

Že od februarja 2014 proti Silviu Berlusconiju v Neaplju poteka sojenje zaradi obtožb, da naj bi leta 2006 Sergiu De Gregoriu plačal tri milijone evrov za pomoč pri rušenju takratnega premierja Romana Prodija. De Gregorio je dejansko prestopil v Berlusconijev tabor, Prodijeva vlada pa je padla leta 2008, kar je omogočilo Berlusconiju vrnitev na oblast.

Na italijanskih parlamentarnih volitvah je leta 2006 namreč za las slavila leva sredina pod vodstvom Prodija. Že nekaj mesecev po volitvah se je De Gregorio priključil Berlusconijevim vrstam, kar je prispevalo k temu, da je leva vlada leta 2008 padla. Sledile so predčasne volitve, na katerih je prepričljivo zmagal Berlusconi.

De Gregorio je krivdo priznal in sodeloval s preiskovalci ter se s tožilstvom v zameno pogodil za nižjo kazen 20 mesecev zapora.

Po današnjih trditvah tožilstva je Berlusconi obsedeno poskušal strmoglaviti Prodija. Berlusconi se je izrekel za nedolžnega in vztrajno trdi, da je šlo za legitimno plačilo De Gregorievi stranki. Prvostopenjska sodba naj bi predvidoma padla 8. julija.

Na zatožni kopi se je poleg Berlusconija znašel še novinar Valter Lavitola, ki naj bi v podkupovanju sodeloval kot posrednik in dejansko denar plačal De Gregoriu. Tožilstvo zanj zahteva štiri leta in štiri mesece zapora.

Tudi če bo Berlusconi spoznan za krivega, pa se bo lahko na sodbo pritožil. A obstaja velika verjetnost, da v sojenju ne bo pravnomočne odločitve, saj primer konec leta zastara. Kljub morebitni pravnomočni obsodbi pa zaradi visoke starosti na podlagi italijanske zakonodaje Berlusconi verjetno ne bo romal v zapor.

STA


Najbolj brano