Tožilstvo s hudimi očitki na račun Schettina

Na sojenju kapitanu luksuzne ladje Costa Concordia Francescu Schettinu v italijanskem Grossetu se je danes drugi dan zapored nadaljevala sklepna beseda tožilstva. Tožilec Alessandro Leopizzi je obtoženemu danes očital, da je storil hude napake, zanemaril svoje dolžnosti in vsa pravila ter potnike ponesrečene križarke pustil na cedilu.

Na sojenju kapitanu luksuzne ladje Costa Concordia Francescu Schettinu v italijanskem Grossetu se je danes drugi dan zapored nadaljevala sklepna beseda tožilstva.
Na sojenju kapitanu luksuzne ladje Costa Concordia Francescu Schettinu v italijanskem Grossetu se je danes drugi dan zapored nadaljevala sklepna beseda tožilstva. 

RIM > "Schettino in njegova posadka bi morala ostati na Costi Concordii, dokler ni krova zapustil še zadnji potnik. Namesto tega se je odločil, da izkoristi svoje ugodnosti in pobegne z ladje," je zbranim v sodni dvorani danes dejal Leopizzi. Poleg tega je, kot je nadaljeval tožilec, prepozno sprožil alarm in je dal pristojnim organom napačne informacije.

"Z ladje je odšel, ne da bi si zmočil podplate," medtem ko so ostali čakali na reševalne čolne in upali, da se ladja ne bo prevrnila, je bil slikovit. Posebej je izpostavil, da Schettino, potem ko je ladja nasedla, ni dal nobenih navodil glede evakuacije. Zavladal je kaos po načelu "reši se, kdor se more", pri čemer so jo najslabše odnesli invalidi in starejši.

Še danes ali najkasneje v ponedeljek bo Leopizzi po pričakovanju za Schettina zahteval dolgoletno zaporno kazen zaradi uboja, malomarnosti in prezgodnje zapustitve ladje. Glavni tožilec Francesco Verusio je decembra izjavil, da si kapitan zasluži več kot 20 let zapora.

Po sklepni besedi tožilstva bodo svoje zahtevke za odškodnino Schettinu in lastniku ponesrečene ladje, podjetju Costa Crociere predložili odvetniki sotožnikov, zatem pa bo prišla na vrsto še sklepna beseda obrambe. Sodba naj bi bila znana v začetku februarja. V primeru obsodbe se bo Schettino verjetno pritožil in do konca vseh sodnih postopkov naj ne bi odšel za zapahe.

Luksuzna potniška ladja je 13. januarja 2012 z več kot 4200 ljudmi na krovu pred toskanskim otokom Giglio nasedla na čereh in se prevrnila, pri čemer je umrlo 32 ljudi.

STA


Najbolj brano