Tožilstvo BiH vložilo obtožnico proti Naserju Oriću

Tožilstvo BiH je danes objavilo, da je vložilo obtožnico proti nekdanjemu poveljniku obrambe Srebrenice Naserju Oriću. Obtožen je zaradi vojnih zločinov proti ujetnikom.

Tožilstvo BiH je danes objavilo, da je vložilo obtožnico proti 
nekdanjemu poveljniku obrambe Srebrenice Naserju Oriću.  Foto: Vir: Wikipedia
Tožilstvo BiH je danes objavilo, da je vložilo obtožnico proti nekdanjemu poveljniku obrambe Srebrenice Naserju Oriću.  Foto: Vir: Wikipedia

SARAJEVO > V obtožnici je skupaj z Orićem kršenja mednarodnega humanitarnega prava in ženevskih konvencij obtožen tudi Sabahudin Muhić. V vaseh Zalazje, Lolići in Kunjerac naj bi ubila tri ujetnike srbske narodnosti.

Obtožnico mora zdaj sicer potrditi še sodišče BiH.

Orić je bil med vojno v Bosni in Hercegovini (1992-1995) poveljnik 28. divizije vojske BiH, ki je delovala na območju Srebrenice. Proti njemu je že potekal proces pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kjer pa je bil oproščen.

Toda v haaški obtožnici ni bilo obravnavanih očitkov za zločine v omenjenih treh vaseh. Zaradi tega je proti njemu preiskavo odprlo posebno tožilstvo Srbije za vojne zločine.

Na podlagi te preiskave je Srbija izdala mednarodno tiralico, zaradi katere je bil Orić 10. junija v Švici prijet. Sledil je prepir med Srbijo in BiH za njegovo izročitev, Švica pa ga je nato 26. junija izročila BiH, potem ko je tamkajšnje tožilstvo potrdilo, da je tudi samo odprlo preiskavo proti njemu.

STA


Najbolj brano