Tornadi v ZDA zahtevali najmanj 14 življenj

Okoli 20 tornadov, ki so v sredo prizadeli jug in osrednji del ZDA, so zahtevali najmanj 14 življenj in 40 ranjenih, nekaj ljudi pa še pogrešajo. Najhuje je bilo v Misisipiju, ki ga je prizadelo 14 tornadov. Tam je umrlo najmanj sedem ljudi, na najbolj prizadetih območjih pa so razglašene izredne razmere.

 Največji orkan je po Misisipiju oral 160 kilometrov daleč, 
potem pa zavil v Tennessee. Foto: Wmal.Com
Največji orkan je po Misisipiju oral 160 kilometrov daleč, potem pa zavil v Tennessee. Foto: Wmal.Com

WASHINGTON > Največji orkan je po Misisipiju oral 160 kilometrov daleč, potem pa zavil v Tennessee, kjer so neurja zahtevala najmanj šest življenj. Tornadi so divjali tudi po Arkansasu in celo v Illinoisu, Indiani in Michiganu. Slabo vreme se je potem premaknilo proti vzhodu in neurja so povzročila odpoved najmanj 500 poletov z letališča v Atlanti.

Najmlajša žrtev orkanov je sedemletni deček, ki je umrl v Misisipiju. Po poročanju tamkajšnjih medijev je bil v avtomobilu, ki ga je vihar dvignil in treščil na tla.

Na prizadetih območjih so že začeli odpravljati posledice škode, reševalci pa iščejo morebitne preživele, kar sicer otežuje dejstvo, da so številni zaradi božiča odpotovali.

Nevarnost tornadov se je zmanjšala, saj se je neurje v četrtek premaknilo proti vzhodu, a močno deževje in nevihte so povzročile poplave in prometni kaos v Georgii in Alabami, poroča britanski BBC.

Nacionalni meteorološki urad je opozoril, da so močno deževje in neurja konec tedna mogoči tudi v Oklahomi, Arkansasu, Teksasu in Louisiani.

Na vzhodu ZDA medtem prebivalstvo greje nenavadno toplo vreme. V New Yorku in Washingtonu so namerili kar 21 stopinj Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano