Tony Blair postal svetovalec srbske vlade

Srbska vlada je za svetovalca na področju izvedbe reform najela nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira. Poteza srbskega premiera Aleksandra Vučića je zanimiva, saj je bil Blair pobudnik letalskih napadov Nata na Srbijo leta 1999, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tony Blair Foto: Arhiv Pn
Tony Blair Foto: Arhiv Pn

BEOGRAD > Svetovalno podjetje Tony Blair Associates, ki ga je nekdanji prvi mož britanske vlade ustanovil leta 2009, bo srbski vladi pomagalo vzpostaviti skupino, katere naloga bo pomagati dobro izpeljati reforme v prioritetnih sektorjih, so za AFP sporočili iz podjetja Tonyja Blaira. Kot so dodali, sta se o tem sodelovanju po srečanjih Blaira in Aleksandra Vučića dogovorili Srbija in podjetje.

Srbija je januarja lani začela pristopna pogajanja z Evropsko unijo in mora v tem okviru izvesti obsežne reforme.

Niti Blairovo podjetje niti srbska vlada ne želita razkriti stroškov pogodbe. Neimenovani vir v srbski vladi je za AFP povedal, da bodo stroške svetovanje plačali “prijatelji” iz Združenih arabskih emiratov.

Blair je bil sicer eden glavnih pobudnikov in podpornikov zračnih napadov zveze Nato na Srbijo spomladi leta 1999, s katerimi so želeli prisiliti takratnega srbskega voditelja Slobodana Miloševića, da konča represijo na Kosovu. Poleg tega je bil Blair eden velikih zagovornikov neodvisnosti Kosova, ki jo je to razglasilo leta 2008.

Vučić je bil sicer v obdobju Natovih letalskih napadov minister za informiranje v srbski vladi.

STA


Najbolj brano