Tony Blair odstopa kot odposlanec za Bližnji vzhod

Nekdanji britanski premier Tony Blair se je odločil odstopiti z mesta posebnega mirovnega odposlanca za Bližnji vzhod, potem ko je ta položaj zasedal osem let, napredka v bližnjevzhodnem mirovnem procesu pa v tem času ni bilo.

Tony Blair Foto: Arhiv Pn
Tony Blair Foto: Arhiv Pn

LONDON > Formalno naj bi Tony Blair položaj zapustil s prihodnjim mesecem, odstop pa je že potrdil v pismu generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu, so poročali izraelski mediji ob sklicevanju na neimenovane vire. To je nato za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila tudi neimenovana predstavnica Blaira.

Blair je kot mirovni odposlanec deloval v imenu tkao imenovane bližnjevzhodne četverice - Združenih narodov, ZDA, Evropske unije in Rusije.

Na tem položaju naj bi v prvi vrsti pomagal pri pripravah na vzpostavitev palestinske države. A vse od imenovanja leta 2007 je bil bližnjevzhodni mirovni proces večinoma v slepi ulici, tako da je bila Blairova vloga bolj ali manj zreducirana na prizadevanja, da Izrael omili omejitve gibanja za Palestince in umakne cestne zapore na Zahodnem bregu.

Pred kratkim je v Izraelu prisegla nova vlada pod vodstvom Benjamina Netanjahuja. Tako desne vlade Izrael ni imel že od 90. let prejšnjega stoletja in njen nastop je bolj ali manj ubil upanje za nov zagon mirovnega procesa, piše nemška tiskovna agencija dpa.

AFP sicer kot možen razlog za Blairov odstop navaja njegove slabe odnose s palestinskimi oblastmi, zaradi česar naj bi bili nezadovoljni tako EU kot ZDA. O tem se je ugibalo že marca, a so v Washingtonu nato to zanikali.

STA


Najbolj brano