Tok beguncev upočasnjen zaradi vaj turške obalne straže

Upočasnitev migrantskega toka v zadnjih dneh so najverjetneje povzročile vaje turške obalne straže, je danes sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Poudarili so, da je od konca tedna do srede število migrantov spet hitro naraslo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Letos je Sredozemsko morje na poti v Evropo prečkalo 
približno  875.000 ljudi, med katerimi jih večina beži z vojnih 
območij v Siriji, Afganistanu in Iraku. Foto: Ana Cukijati
Letos je Sredozemsko morje na poti v Evropo prečkalo približno 875.000 ljudi, med katerimi jih večina beži z vojnih območij v Siriji, Afganistanu in Iraku. Foto: Ana Cukijati

ŽENEVA > Novembra je v Grčijo po morju prispelo 110.000 migrantov in beguncev, pri čemer je na grške otoke dnevno prišlo po 4700 pribežnikov. Pretekli konec tedna pa se je število zmanjšalo na vsega 155 v soboto oziroma 336 v nedeljo.

Tiskovni predstavnik IOM Joel Millman je opozoril, da se je to zmanjšanje izkazalo za začasno, saj je število prihodov nato do srede spet naraslo na 5140.

“Ne moremo reči, da je šlo za bistven upad,” je dejal Millman. Dodal je, da je ta tok verjetno “nekoliko zmotilo” urjenje turške obalne straže.

“To zmanjšanje je posledica vremenskih razmer. Vreme se je izboljšalo in prihod se je povečal,” pa so povedali na grškem notranjem ministrstvu.

STA


Najbolj brano