Todorićevih še ni doma

Preiskovalni sodniki hrvaškega državnega tožilstva so včeraj zaslišali prve tri osumljence za finančne malverzacije v koncernu Agrokor. Policisti so v ponedeljek pridržali dvanajst nekdanjih vodilnih ljudi iz koncerna in revizorske hiše Baker Tilly, medtem ko so se mu trije osumljenci iz družine Todorić izognili, saj jih ni na Hrvaškem.

Hišne preiskave na posestvu družine Todorić so se nadaljevale tudi včeraj. Foto: Hina/Sta
Hišne preiskave na posestvu družine Todorić so se nadaljevale tudi včeraj. Foto: Hina/Sta

ZAGREB > Med prvimi so zaslišali bivšega člana uprave koncerna in član nadzornega odbora Mercatorja Damirja Kuštraka, ki je tudi edini iz bivše uprave koncerna, ki se je obdržal kot svetovalec izrednemu pooblaščencu hrvaške vlade za Agrokor Anteju Ramljaku. V prvi skupini sta bila tudi bivša članica uprave Agrokorja Piruška Canjuga ter predsednik uprave podjetja Jamnica Mislav Galić.

Na zaslišanje so čakali še ostali osumljenci iz bivšega vodstva koncerna in iz revizorskega podjetja Baker Tilly, ki je pripravljalo domnevno sporna revizorska poročila za Agrokor. Med osumljenci so tudi lastnik koncerna Ivica Todorića in njegova sinova Ante in Ivan, ki naj bi bili v Londonu. Prek svojih odvetnikov in Todorićevega bloga so napovedali, da bodo hrvaškem pravosodju na voljo. V nasprotnem bo Hrvaška razpisala tiralico za trojico Todorićevih, ki jih tožilstvo sumi, da so v finančnih poročilih koncern predstavljali boljše stanje, kot je bilo resnično. Preiskovalci so včeraj nadaljevali tudi s hišnimi preiskavami velikanske nepremičnine družine Todorić. Kriminalistično preiskavo so sprožili proti 15 hrvaškim državljanom, ki jih sumijo kaznivih dejanj zlorabe zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, ponarejanja poslovnih dokumentov in kršitev vodenja trgovskih in poslovnih knjig, so pojasnili na hrvaškem notranjem ministrstvu. STA


Najbolj brano