Tla v Italiji se še naprej tresejo

Po jutranjem močnem potresu, ki je stresel osrednjo Italijo, so na območju zabeležili številne popotresne sunke. Med njimi je bil najmočnejši sunek ob 14.34 z magnitudo 4,5, ki je imel žarišče med mestom Norcia in krajem Castelangelo su Nera, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Najhuje je v Norcii, kjer so od zgodovinske bazilike sv. 
Benedikta iz 14. stoletja ostale le ruševine. Foto: Twitter
Najhuje je v Norcii, kjer so od zgodovinske bazilike sv. Benedikta iz 14. stoletja ostale le ruševine. Foto: Twitter

RIM > Močan popotresni sunek je med prebivalstvom sprožil paniko. Mestno središče Norcie so izpraznili, saj po navedbah civilne zaščite obstaja velika nevarnost zrušenja stavb. Številni sicer niso hoteli zapustiti domov.

Jutranji potres z magnitudo 6,5 in žariščem v bližini kraja Norcia v osrednji Italiji je bil najmočnejši na Apeninskem polotoku od 80. let prejšnjega stoletja. Po dosedanjih podatkih ni zahteval smrtnih žrtev, je pa bilo po navedbah civilne zaščite poškodovanih 20 ljudi. Vodja italijanske civilne zaščite Fabrizio Curcio je popoldne za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal, da ne pogrešajo nikogar več.

Kot po bombnem napadu

Povzročil je tudi precejšnjo gmotno škodo. Najhuje je v Norcii, kjer so od zgodovinske bazilike sv. Benedikta iz 14. stoletja ostale le ruševine. “Stanje je tako kot po bombnem napadu,” so sporočile tamkajšnje oblasti.

V današnjem potresu so se med drugim zrušile zgradbe, ki so bile poškodovane v sredinih potresih ali v potresu 24. avgusta. Župan vasi Arquata, ki jo je prizadel že avgustovski potres, Aleandro Petrucci, je sporočil, da je kraj uničen. “Arquate ni več,” je dejal.

Popolnoma uničena je tudi gorska vas Ussita, ki je bila močno poškodovana v sredinem potresu. V kraju Amatrice, kjer je avgustovski potres zahteval številne smrtne žrtve, pa je današnje tresenje tal podrlo še tiste stavbe, ki so tedaj kljubovale potresu, med njimi stolp iz 13. stoletja.

V Rimu bodo šole v ponedeljek zaprte

V Rimu je zaradi ugotavljanja morebitne škode po potresu zaprtih več cerkva in turističnih znamenitosti. Rimska županja Virginia Raggi je na družbenem omrežju facebook sporočila, da bodo zaradi varnostnih pregledov v ponedeljek zaprte šole v italijanski prestolnici. Dodala je, da del podzemne železnice v Rimu, ki so ga zaprli kmalu po potresu, znova deluje. Sicer pa so strokovnjaki v Rimu na več zgradbah po današnjem potresu odkrili razpoke, med drugim na baziliki sv. Pavla.

STA


Najbolj brano