Tisoči bežijo iz nemirne Libije

Potem ko so Libijo v minulih dneh zapustili številni tuji diplomati, iz države sedaj beži še na tisoče domačinov, napovedujejo pa se tudi evakuacije tujih državljanov.

 V Bengaziju  je danes strmoglavilo vojaško letalo Foto: Wikipedia
V Bengaziju je danes strmoglavilo vojaško letalo Foto: Wikipedia

TRIPOLI > Nasilje med rivalskimi milicami je vse hujše, v največjem skladišču goriva v Tripoliju gori ogromen požar, v Bengaziju pa je danes strmoglavilo vojaško letalo.

Po današnjih navedbah tunizijske tiskovne agencije TAP je samo v ponedeljek mejo prestopilo 6000 Libijcev. Pred tem je iz Libije v Tunizijo pripotovalo že tudi veliko tujih diplomatov.

Tunizijski mediji vlečejo celo vzporednice z množičnim begom v času oboroženega upora proti dolgoletnemu diktatorju Moamerju Gadafiju leta 2011. V desetmilijonski Tuniziji naj bi bilo sicer približno poldrugi milijon Libijcev. Večina jih je tja prišla pred tremi leti.

Evakuirali veleposlaništvo

Beg se je začel z odločitvijo ZDA, ki so minuli konec tedna zaprle in evakuirale svoje veleposlaništvo v Tripoliju. Tej odločitvi so sledile številne druge države, med njimi večina evropskih, in umaknile svoje diplomate.

Obenem so svoje državljane pozvale, naj ne potujejo v Libijo oziroma naj jo, če so že tam, zapustijo. Francija se je celo že odločila za evakuacijo svojih državljanov iz Libije. Gre za manj kot sto ljudi, odpeljali pa naj bi jih z ladjo.

Slovensko zunanje ministrstvo že daljši čas iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Libijo, v ponedeljek pa je objavilo dodatno obvestilo, da je “zaradi bistveno poslabšane varnostne situacije v Tripoliju” tamkajšnje veleposlaništvo Avstrije začasno zaprto. Slovenija svojega veleposlaništva ali konzulata v Libiji nima.

V okolici mednarodnega letališča v Tripoliju že dobra dva tedna potekajo siloviti spopadi med islamistično milico iz mesta Misrata in oboroženo skupino iz mesta Zintan, ki letališče nadzoruje vse od padca Gadafija. Zaradi spopadov je nastala ogromna škoda, kakih sto ljudi je bilo ubitih, letališče pa ne obratuje.

Iz Italije v Libijo sedem letal

Potem ko je raketa, s katerimi se obstreljujeta omenjeni milici, zadela skladišče goriva ob cesti proti letališču, sta tam izbruhnila dva ogromna požara. V skladišču naj bi bilo skupno več kot 90 milijonov litrov goriva. Libijske oblasti so v ponedeljek zaprosile za mednarodno pomoč pri gašenju in posvarile pred humanitarno in okoljsko katastrofo.

Pomoč pri gašenju sta po navedbah libijske vlade ponudila Italija in italijanski energetski koncern Eni. Iz Italije so v Libijo poslali sedem letal in ekipe posebej za te namene izurjenih strokovnjakov. Milici naj bi začasno ustavili nasilje, da bi omogočili gašenje.

Iz Bengazija na vzhodu države danes poročajo še o strmoglavljenju vojaškega reaktivnega letala. Po navedbah predstavnika vojske naj bi sicer šlo za tehnično okvaro, a tudi sestrelitev ni povsem izključena. Pilot se je sicer pravočasno izstrelil in pred tem letalo preusmeril nad nenaseljena območja.

STA


Najbolj brano