Tisoči Egipčanov so zapustili Libijo

Več kot 15.000 Egipčanov je zapustilo Libijo, potem ko so pripadniki džihadistične skupine Islamska država (IS) minuli teden objavili video posnetek obglavljenja 21 kristjanov, večinoma Koptov iz Egipta, so danes poročali egiptovski mediji.

Tripoli Foto: Wikipedia
Tripoli Foto: Wikipedia

TUNIS > Potem ko je Islamska država objavila omenjeni video, so egiptovska in libijska vojaška letala obstreljevala cilje IS v Libiji, Kairo pa je pozval k mednarodnemu vojaškemu posredovanju.

Egipčane, ki delajo v Libiji, je Kairo pozval, naj odidejo iz države. Po ocenah naj bi jih bilo v Libiji več deset tisoč ali celo več sto tisoč, delajo pa predvsem v gradbeništvu in kot obrtniki.

Tunizija je sporočila, da bo v državo dovolila samo tistim tujcem, ki jih bodo takoj prevzele vlade njihovih držav. Julija lani je na meji več dni ostalo ujetih več tisoč Egipčanov, ker ni obstajal načrt za njihovo evakuacijo. Tunizija se namreč boji množičnega priliva tujcev iz Libije, s kakršnim je bila soočena leta 2011 ob padcu režima libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Po poročanju egiptovskih državnih medijev je mejo med Libijo in Egiptom v minulih dneh prečkalo 14.585 Egipčanov. Od tega jih je samo danes mejo prečkalo 3000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker zaradi slabih varnostnih razmer ni mogoče prečkati Libije, pa so od minulega petka približno tisoč Egipčanov z zahoda Libije evakuirali preko Tunizije. Egiptovske oblasti so zanje priskrbele čarterske polete. Po podatkih tunizijskega ministrstva za promet naj bi se jih danes z letalom v domovino vrnilo še približno 250.

Po podatkih tunizijske carine na libijski strani na prehod meje s Tunizijo čaka še nedoločeno število Egipčanov.

STA


Najbolj brano