Tillerson: Strateškega potrpljenja s Severno Korejo je konec

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je danes v Seulu izjavil, da je strateškega potrpljenja s Severno Korejo konec. Kot je dejal, razmišljajo o novih diplomatskih, varnostnih in gospodarskih ukrepih proti režimu v Pjongjangu. Ena od opcij na mizi je po njegovih besedah tudi vojaško posredovanje.

Rex Tillerson Foto: Office Of The President-Elect
Rex Tillerson Foto: Office Of The President-Elect

SEUL > “Politike strateškega potrpljenja je konec,” je na novinarski konferenci z južnokorejskim zunanjim ministrom Yun Byung Sejem dejal Rex Tillerson.

“Razmišljamo o novem nizu diplomatskih, varnostnih in ekonomskih ukrepov. Vse opcije so na mizi,” je dodal ameriški zunanji minister, ki je pred tem obiskal demilitarizirano območje na meji med Južno in Severno Korejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ena od opcij je tudi vojaško posredovanje proti jedrsko oboroženi državi. “Vsekakor si ne želimo, da bi prišlo do vojaškega konflikta. Če bodo zvišali grožnjo svojega oborožitvenega progama na raven, ki po našem prepričanju terja ukrepanje, potem je ta opcija na mizi,” je bil odločen Tillerson.

Njegove izjave pomenijo jasen odmik od politike prejšnje ameriške administracije pod vodstvom Baracka Obame, ki se ni hotela ukvarjati s Severno Korejo, dokler se ta ne bi trdno zavezala jedrski razorožitvi.

Tillerson je na prvi turneji po Aziji v vlogi ameriškega zunanjega ministra. V sredo je v Tokiu izjavil, da 20 let trajajoča prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje niso prinesla rezultata. Napovedal je nov pristop, pri čemer pa se ni spuščal v podrobnosti.

Severna Koreja si že dolgo prizadeva postati jedrska sila. Prvi podzemni jedrski poskus v znak kljubovanja mednarodni skupnosti je izvedla leta 2006. Sledili so še štirje poskusi, od tega dva lani.

Tillerson je prepričan, da Severni Koreji ne bi smeli dopustiti, da ohrani sedanjo raven tehnologije orožja. “S tem bi Severna Koreja ostala z znatnimi zmogljivostmi, ki bi predstavljale resnično grožnjo,” je menil.

Ameriški državni sekretar bo turnejo nadaljeval na Kitajskem.

STA


Najbolj brano