Theresa May je postala nova britanska premierka

Britanska notranja ministrica Theresa May, ki je danes nasledila Davida Camerona na čelu britanske vlade, je druga britanska premierka po Margaret Thatcher. Velja za zelo delavno in pragmatično, njeni glavni nalogi pa bodo vodenje izstopa Velike Britanije iz EU ter ponovno poenotenje države in konservativcev.

Theresa May in David Cameron Foto: Wikipedia
Theresa May in David Cameron Foto: Wikipedia

LONDON > Theresa May, ki se je pred referendumom zavzemala za obstanek v EU, je ob najavi kandidature za premierko napovedala, da si bo prizadevala za uresničitev volje volivcev, ki so 23. junija izglasovali izstop iz povezave. “Brexit pomeni brexit in naredili bomo vse, da bo uspešen,” je dejala. Zatrdila je, da ne bo poskusov, da bi Britanija kljub vsemu ostala v EU ali da bi o tem izvedli še en referendum.

Theresa May se je rodila 1. oktobra 1956 kot Theresa Brasier v obmorskem mestu Eastbourne na jugu države. Njen oče Hubert je bil vikar v anglikanski cerkvi, kar mediji omenjajo kot eno njenih skupnih točk z nemško kanclerko Angelo Merkel. Tako kot Thatcherjeva in njen predhodnik David Cameron je študirala na Oxfordu, a pred tem obiskovala neznane javne in zasebne šole.

Na Oxfordu je spoznala tudi svojega soproga, bančnika Phillipa. Po navedbah medijev ju je predstavila Benazir Buto, ki je kasneje postala pakistanska premierka, poročila pa sta se leta 1980. Par nima otrok.

Njena tekmica za položaj vodje britanskih konservativcev in premierke Andrea Leadsom je nedavno razburila britansko javnost z izjavo, da je, ker je mama, primernejša za premierski položaj od Mayjeve. Za izjavo se je Mayjevi opravičila, kmalu zatem pa tudi odstopila od kandidature.

Po diplomi iz geografije se je zaposlila v centralni banki in še pred dopolnjenim 30. letom starosti stopila v lokalno politiko. Leta 1997 je bila v mestu Maidenhead izvoljena za poslanko. Leta 2003 je postala prva generalna sekretarka konservativne stranke, med letoma 1999 in 2010 pa je zasedala več položajev v konservativni vladi v senci.

Na položaju notranje ministrice se je od leta 2010, v dveh mandatih Cameronove vlade, ukvarjala s pomembnimi vprašanji priseljevanja, terorizma, policije in spolnih zlorab otrok.

Poslanec konservativcev Ken Clarke jo je nekoč označil za “vražje težko žensko”. Na to je Mayjeva nazadnje spomnila nedavno, ko je dejala, da bo naslednji, ki bo to ugotovil, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v pogajanjih o brexitu.

Čeprav je v politiki že dolgo, zasebno življenje dobro skriva pred javnostjo. O njej je znano, da obožuje kriket, med svojimi hobiji pa omenja hojo in kuhanje. V nekem intervjuju za BBC je kot najljubšo pesem omenila uspešnico skupine Abba Dancing Queen. Britanci jo poznajo tudi po njenih ekstravagantnih čevljih, med katerimi je več takih z leopardjim vzorcem in srednje visoko peto.

Leta 2013 je razkrila, da ima sladkorno bolezen tipa 1, a poudarila, da to ne bo vplivalo na njeno politično kariero. Nekoč je tudi razkrila, da ne popiva po barih v Westminstrski palači in da “ne opravlja drugih med kosilom”.

STA


Najbolj brano