Thaci namerava priti v Beograd, Srbija napoveduje aretacijo

Dolgoletni kosovski premier, sedaj pa zunanji minister in namestnik premiera Hashim Thaci naj bi se prihodnji teden udeležil mednarodne konference v Beogradu. Srbske oblasti so v luči obiska danes sporočile, da zaporni nalog za Thacija še vedno velja in da ga bodo, če bo prišel v Srbijo, aretirali.

Hashim Thaci je bil viden predstavnik nekdanje Osvobodilne 
vojske Kosova že leta 1997 v Srbiji v odsotnosti obsojen na 
deset let zapora zaradi terorizma Foto: Nikola Solic
Hashim Thaci je bil viden predstavnik nekdanje Osvobodilne vojske Kosova že leta 1997 v Srbiji v odsotnosti obsojen na deset let zapora zaradi terorizma Foto: Nikola Solic

BEOGRAD > Aretacijo Thacija sta danes napovedala srbski notranji minister Nebojša Stefanović in tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević. "Policija bo ravnala v skladu z zakonom in ga privedla pred roko pravice," je bil jasen minister.

Thaciju - podobno kot še več drugim vidnim Kosovcem - v Srbiji očitajo vojne zločine v času konflikta na Kosovu v letih 1998-1999. Za njimi so razpisali mednarodne tiralice in na različnih letališčih se je v minulih letih večkrat zgodilo, da so bili aretirani, dokler ni Interpol teh tiralic umaknil.

Thaci je bil viden predstavnik nekdanje Osvobodilne vojske Kosova že leta 1997 v Srbiji v odsotnosti obsojen na deset let zapora zaradi terorizma, medtem ko je bil zaporni nalog zanj izdan že leta 1993.

Kot je danes pojasnil Vukčević, so preiskavo proti Thaciju le začasno ustavili, ker je bil ta zanje pač nedosegljiv, vendar pa zaporni nalog zanj v Srbiji še vedno velja.

Thaci bi se naj udeležil konference z naslovom Evropske integracije zahodnega Balkana, ki jo 23. in 24. aprila v Beogradu ob podpori britanskega veleposlaništva pripravlja nevladna organizacija Mladinski odbor za izobraževanje. Organizatorji so danes sporočili, da je Thaci potrdil svojo udeležbo. Poleg njega so sicer povabili tudi zunanje ministre Srbije, Makedonije in BiH.

Thacijev namestnik Petrit Selimi je za medije dejal le, da je Thaci res načeloma sprejel povabilo.

STA


Najbolj brano