Težavam Volkswagna ni videti konca; tokrat z dobaviteljema

Po škandalu z goljufanjem na okoljskih testih se nemški avtomobilski koncern Volkswagen sooča z novimi težavami. Zaradi težav z dobaviteljema delov je namreč resno motena njegova proizvodnja v več nemških tovarnah

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

HANNOVER > Težave so prizadele delo v več tovarnah, vključno z največjo v Wolfsburgu. Tam bo več dni - predvidoma do 29. avgusta - zaustavljena proizvodnja golfov. V Wolfsburgu naj bi zaustavili tudi proizvodnjo passatov, zastala naj bi tudi proizvodnja avtomobilskih delov v Emdnu.

Gre za nove težave Volkswagna, ki se še bori s posledicami škandala, povezanega z goljufanjem na okoljskih testih. Septembra lani je Volkswagen priznal, da je 11 milijonov dizelskih motorjev po svetu opremil s programsko opremo, ki je zagotavljala nižje izpuste umazanih plinov na uradnih testih. Zaradi tega se mu v številnih državah obetajo visoke kazni in tožbe tako oblasti kot tudi lastnikov vozil.

Gre za sestrski podjetji ES Automobilguss in Car Trim, ki sta del skupine Prevent DEV. Eno od podjetij proizvaja tekstilne in usnjene dele za notranjost avtomobilov, drugo pa dobavlja dele za menjalnike. Kaj je razlog spora, ni jasno.

"Volkswagnov dobavitelj je ustavil dobave delov, kar vodi k ozkim grlom v proizvodnji," je v četrtek sporočil Volkswagen. Prejšnji teden je sicer koncern dobil odločitev sodišča, v skladu s katerim bi mu dobavitelj moral začeti znova dobavljati dele, vendar pa slednji te odločbe ne spoštuje.

"Ker ne moremo predvideti, kako se bodo stvari odvijale, preučujemo možnost bolj fleksibilnega delovnega časa v delih naše tovarne v Wolfsburgu," so navedli.

V koncernu so danes poudarili še, da razmišljajo o prisilnih ukrepih - med možnostmi so kazni, ki bi jih dobaviteljem lahko naložilo sodišče, zaseg imetja ali celo odločba o pridržanju, navaja dpa.

Medtem pa je dogajanje že zaskrbelo prodajalce avtomobilov. "Prejeli smo prve klice strank, ki jih skrbi, da njihova vozila morda ne bodo pravočasno dobavljena," je dejal prodajalec volkswagnov Ernst-Robert Nouvertne.

Volkswagnova tovarna v Wolfsburgu zaposluje 60.000 ljudi, koncern pa naj bi zaradi težav tam skrajšal delovnik za več kot 10.000 ljudi.

STA


Najbolj brano