Policija po eksplozijah na Tajskem izključila terorizem

Tajska policija je sporočila, da je bil niz bombnih napadov v letoviščih, v katerih so bili ubiti štirje ljudje, "lokalna sabotaža", ne pa teroristično dejanje. Skupno je sicer v 24 urah eksplodiralo enajst bomb v petih pokrajinah na jugu države. Ranjenih je bilo več kot 30 ljudi. Tajski premier je danes Tajce pozval k enotnosti.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BANGKOK > “To ni bil teroristični napad. Gre le za lokalno sabotažo, ki je omejena na tistem območju,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik tajske policije Piyapan Pingmuang glede teh napadov na turistične kraje in vladna poslopja. Policija je že prijela nekaj osumljencev, prve ugotovitve pa kažejo, da so napadalci uporabljali molotovke in doma narejene bombe, navaja BBC.

Načelnik tajske policije Chakthip Chaijinda je kasneje v Bangkoku dejal, da so napadi povezani s političnimi razmerami v državi, kjer že tretje leto vlada vojaški režim, in da so jih po njegovi oceni izvedli ljudje, ki z njimi niso zadovoljni. Meni, da bi lahko šlo za nasprotnike nove ustave, ki so jo minuli teden potrdili na referendumu in s katero bo vojska še okrepila svoj vpliv v politiki. Napade so namreč izvedli v provincah, kjer so novo ustavo podprli, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ni še jasno, katera skupina je izvedla napade

Predstavnik vojske je izpostavil, da je šlo za usklajene napade in da je bil njihov cilj ustvariti nemir v državi.

Ni še sicer jasno, katera skupina bi lahko bila odgovorna za ta niz napadov. Je pa Piyapan ovrgel domneve, da bi za napadi lahko stali muslimanski uporniki, ki delujejo na skrajnem jugu države.

Ti uporniki se sicer za neodvisnost treh večinoma muslimanskih provinc na jugu države borijo že več kot desetletje, vendar so njihova nasilna dejanja omejena predvsem na območje teh provinc, ki pa je precej daleč od kraja tokratnih napadov. Napadi na turiste daleč od njihovih oporišč bi pomenila resno stopnjevanje konflikta, ki je omejeno na južne obrobne regije. V nasilju v teh provincah je sicer od leta 2004 umrlo okoli 6200 ljudi, več kot 11.000 pa je bilo ranjenih.

Policija in tudi vojska sta sicer okrepili varnostne ukrepe v državi, zlasti varovanje pomembnejših vladnih stavb, spomenikov, letališč, avtobusnih in železniških postaj in drugih krajev, kjer se zbira veliko ljudi, še poroča AFP.

Po dosedanjih podatkih so bili v nizu bombnih eksplozij v četrtek zvečer in danes ubiti skupno štirje ljudje, po podatkih oblasti si bili vsi Tajci, več kot 30 je ranjenih. O eksplozijah so poročali iz turističnih krajev Hua Hin, Phuket, Trang in Surat Thani.

Najprej sta v četrtek zvečer eksplodirali dve bombi v letovišču Hua Hin nedaleč od prestolnice Bangkok, pri čemer je bila ubita ena ženska. Več kot 20 ljudi, med njimi devet tujih turistov, je bilo ranjenih. Med ranjenimi so bili Nemci, Italijani, Nizozemci in Avstrijec. V tem kraju je nato davi odjeknila še ena eksplozija in zahtevala smrtno žrtev, trije ljudje so bili ranjeni, je poročala AFP.

Kraljica je praznovala rojstni dan

Hua Hin je sicer znan tudi kot mesto, kjer je kraljeva najbolj priljubljena rezidenca izven Bangkoka.

Danes sta nato eksplodirali še dve bombi na priljubljeni plaži Patong na otoku Phuket. Tu je bil ranjen taksist. O dveh eksplozijah so poročali še iz provinc Trang in Surat Thani na jugu Tajske; v vsaki je bil ubit po en človek. V provinci Surat Thani je bila tarča napada policijska postaja.

Napadi so si bili podobni in vse kaže tudi na to, da so bili tudi usklajeni, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal vojaški general Danai Kritmethavee. Povedal je še, da je preiskava v teku, o motivih napadov pa ni želel ugibati.

Tajski premier Prayut Chan-O-Cha je po napadih poudaril, da želijo napadalci v državi ustvariti kaos in zmedo ter pozval k mirnosti. V nagovoru narodu je danes Tajce pozval k enotnosti. “Stopiti moramo skupaj in odstraniti zlo iz naše družbe,” je dejal ter ljudi pozval, naj dajo policiji več časa, da najde storilce.

Izraze sožalja so poslale že številne države, ki so ob tem svoje državljane pozvale k previdnosti med obiskom na Tajskem, ki je ena od največjih azijskih turističnih destinacij. Letno jo obišče 30 milijonov turistov.

Tajci sicer danes praznujejo 84. rojstni dan kraljice Sirikit, ki je tudi materinski dan. Mnogi Tajci se ob tej priložnosti vrnejo domov ali pa obiščejo katerega od obmorskih letovišč, kot je Hua Hin.

STA


Najbolj brano