Tajna služba: Telefonski pogovori dokazujejo odgovornost skrajnežev

Ukrajinska tajna služba je po lastnih navedbah prisluškovala telefonskim pogovorom proruskih skrajnežev na vzhodu Ukrajine, v katerih naj bi ti priznali krivdo za četrtkovo strmoglavljenje malezijskega potniškega letala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinska tajna služba je po lastnih navedbah prisluškovala telefonskim pogovorom proruskih skrajnežev na vzhodu Ukrajine, v katerih naj bi ti priznali krivdo za četrtkovo strmoglavljenje malezijskega potniškega letala Foto: Wikipedia
Ukrajinska tajna služba je po lastnih navedbah prisluškovala telefonskim pogovorom proruskih skrajnežev na vzhodu Ukrajine, v katerih naj bi ti priznali krivdo za četrtkovo strmoglavljenje malezijskega potniškega letala Foto: Wikipedia

KIJEV > Ukrajinska tajna služba SBU je objavila vsebino telefonskih pogovorov, vendar avtentičnosti posnetkov ni mogoče preveriti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sporočila SBU, so proruski skrajneži le nekaj minut po strmoglavljenju boeinga 777 z 298 ljudmi na krovu ruski vojski sporočili, da so zadeli letalo. Skrajneži bi lahko pri tem domnevali, da so streljali na ukrajinsko vojaško letalo antonov an-26.

Reševalci so doslej našli že več deset trupel potnikov. Kot je davi sporočila ukrajinska civilna zaščita, so doslej našli 121 trupel. Avstralija je sporočila, da bo po nesreči na pogovor poklicala ruskega veleposlanika, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Avstralski premier Tony Abbott je danes v parlamentu v Canberri dejal, da vlada pričakuje “odločno zagotovilo”, da bo ruska vlada pri preiskavi celovito sodelovala s preiskovalci.

V enem od telefonskih pogovorov naj bi eden od vodij proruskih skrajnežev Igor Bezler ruskemu obveščevalnemu častniku sporočil, da so uporniki sestrelili letalo. V drugem pogovoru naj bi eden od proruskih skrajnežev dejal, da gre “100-odstotno za potniško letalo”. V tretjem pogovoru pa naj bi drugi vodja proruskih skrajnežev Nikolaj Kozicin neimenovanemu borcu dejal, da so bili na krovu malezijskega letala najverjetneje vohuni, saj sicer nima smisla, da bi letelo nad tem območjem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

STA


Najbolj brano