Tableta pred in po spolnih odnosih bi lahko preprečila hiv

Tableta za preprečevanje hiva, ki jo homoseksualci zaužijejo pred in po spolnih odnosih, tveganje za prenos virusa zmanjša za 86 odstotkov, izhaja iz klinične študije, katere ugotovitve so v ZDA predstavili v torek.

Tableta za preprečevanje hiva, ki jo homoseksualci zaužijejo pred in po spolnih odnosih, tveganje za prenos virusa zmanjša za 86 odstotkov.
Tableta za preprečevanje hiva, ki jo homoseksualci zaužijejo pred in po spolnih odnosih, tveganje za prenos virusa zmanjša za 86 odstotkov. 

LOS ANGELES > Gre za zdravilo truvada, ki vsebuje učinkovini tenofovir in emtricitabine, kalifornijskega proizvajalca Gilead Sciences. Študijo je vodila francoska agencija za raziskave hiva, predstavili pa so jo na konferenci o retrovirusih in oportunističnih okužbah v Seattlu.

Truvado so doslej predpisovali zgolj za uživanje enkrat dnevno, kot preventivno zdravilo, ne kot zdravilo, ki bi lahko bilo učinkovito ob zaužitju v času pred oziroma po spolnem odnosu.

Študija pa je sedaj podala prvi dokaz, da je režim jemanja tega zdravila ob spolnih odnosih med moškimi, pri katerih velja veliko tveganje za okužbo, učinkovit, je pojasnil direktor ameriškega nacionalnega centra za hiv oziroma aids Jonathan Mermin.

Ta zadnji dokaz učinkovitosti tehnike, ki je znana kot preekspozicijska profilaksa (PrEP), torej zaščita pred izpostavitvijo, sicer ne bo dovolj za spremembo smernic zdravljenja hiva, a so ga v stroki kljub temu pozdravili kot nov pristop k preprečevanju hiva.

S placebom kontrolirano randomizirano študijo s truvado so začeli februarja 2012, ustavili pa so jo oktobra 2014, ko je neodvisni odbor ugotovil visoko stopnjo učinkovitosti. V študiji je sodelovalo 400 ljudi, pri katerih je veljalo visoko tveganje za okužbo s hivom zaradi povprečnih 10 spolnih odnosov na mesec in osmih partnerjev vsaka dva meseca.

Udeleženci so vzeli ali placebo ali truvado od dveh do 24 ur pred spolnim odnosom, nato pa znova 24 in 48 ur kasneje. Raziskovalci so poročali, da je PrEP s tem režimom zmanjšal tveganje za hiv pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, v povprečju za 86 odstotkov.

Večina moških v študiji je truvado jemala štiri dni v tednu, tako da bo treba še ugotoviti, ali bi bil ta režim učinkovit pri moških, ki imajo spolne odnose manj pogosto. Mermin pa je ob tem posvaril še, da ni jasno, ali bi bil ta režim učinkovit pri heteroseksualnih moških in ženskah, pri intravenoznih uživalcih mamil ali izven nadzorovane študije.

Predhodne raziskave truvade so pokazale, da so tisti, ki so jo jemali redno, lahko zmanjšali tveganje za okužbo s hivom za do 92 odstotkov.

Ker PrEP ne deluje ves čas, prav tako pa ne preprečuje spolno prenosljivih okužb, kot sta sifilis in gonoreja, zdravstvene oblasti še naprej pozivajo k redni uporabi kondomov.

STA


Najbolj brano