Švica najbolj konkurenčno gospodarstvo, Slovenija pridobila tri mesta

Švica ostaja najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu, ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF). Slovenija je na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti pridobila tri mesta, med 138 državami zaseda 56. mesto. Najslabše ocene je dobila za razvitost finančnega trga in učinkovitost trga dela, najboljše pa za zdravstvo in izobraževanje.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

ŽENEVA > Švici, ki je dobila skupno oceno 5,81 točke, do desetega mesta sledijo Singapur (5,72 točke), ZDA (5,70 točke), Nizozemska (5,57 točke), Nemčija (5,57 točke), Švedska (5,53 točke), Velika Britanija (5,49 točke), Japonska (5,48 točke), Hongkong (5,48 točke) in Finska (5,44 točke).

Slovenija je dobila skupno oceno 4,39 točke, kar je zadoščalo za uvrstitev na 56. mesto, tik za Turčijo (4,38 točke) in pred Filipini (4,36 točke), izhaja iz poročila, ta teden objavljenega na spletni strani WEF.

Slovenija si je najslabši oceni prislužila na področju razvitosti finančnega trga (118. mesto) in učinkovitosti trga dela (85. mesto).

Najboljši oceni je dobila za področja zdravja in osnovnega izobraževanja (16. mesto) ter višjega izobraževanja in usposabljanja (22. mesto).

Sledila so področja inovacij (33. mesto), tehnološke pripravljenosti (35. mesto), infrastrukture (39. mesto), tržne učinkovitosti (42. mesto), razvitosti poslovanja (48. mesto), institucij (58. mesto), makroekonomskega okolja (58. mesto) in velikost trga (85. mesto).

Poročilo WEF med največjimi ovirami v Sloveniji izpostavlja davčna razmerja, neučinkovito državno birokracijo, restriktivno delovno zakonodajo, davčno ureditev in politično nestabilnost.

Med sosedami so Slovenijo na lestvici prehitele Avstrija (19. mesto) in Italija (44. mesto), medtem ko sta se za njo uvrstili Madžarska (69. mesto) in Hrvaška (74. mesto).

Za Slovenijo so poleg Hrvaške zaostale tudi druge države nekdanje Jugoslavije. Makedonija je pristala na 68. mestu, Črna gora na 82., Srbija na 90. in BiH na 107. mestu.

Na repu lestvice, od 134. do 138. mesta, so Malavi, Burundi, Čad, Mavretanija in Jemen.

Letošnje poročilo WEF opozarja, da sta gospodarska rast in blaginja zaradi pešajoče globalne odprtosti ogroženi, denarni stimulativni ukrepi, kot je na primer kvantitativno sproščanje, pa niso dovolj za vzdrževanje rasti. Spodbudna denarna politika bi morala iti z roko v roki z reformami za krepitev konkurenčnosti.

Eden od ključnih poudarkov poročila je tudi, da so nadgradnja poslovnih praks, naložbe in inovacije ravno tako pomembne kot so infrastruktura, spretnosti in učinkovitost trgov.

STA


Najbolj brano