Švica bo Orića vrnila v BiH

Švica nekdanjega poveljnika bošnjaške vojske v Srebrenici Naserja Orića, ki ga je pred dobrima dvema tednoma na svoji meji prijela na podlagi srbske tiralice, ne bo izročila Srbiji, so danes sporočili s švicarskega pravosodnega ministrstva. Ob tem so dodali, da bodo Orića vrnili Bosni in Hercegovini na podlagi zahteve tamkajšnjega tožilstva.

Švica nekdanjega poveljnika bošnjaške vojske v Srebrenici 
Naserja Orića, ki ga je pred dobrima dvema tednoma na svoji 
meji prijela na podlagi srbske tiralice, ne bo izročila Srbiji.
Švica nekdanjega poveljnika bošnjaške vojske v Srebrenici Naserja Orića, ki ga je pred dobrima dvema tednoma na svoji meji prijela na podlagi srbske tiralice, ne bo izročila Srbiji. 

ZÜRICH > Na svoji spletni strani je švicarsko ministrstvo zapisalo, da so odločitev glede Orića, ki se nahaja v ekstradicijskem priporu v Ženevi, sprejeli, potem ko so od Srbije in BiH prejeli zahtevi po izročitvi.

Orića, ki je bil vojni poveljnik 28. divizije vojske BiH in je vodil obrambo bošnjaške enklave Srebrenice do njenega padca v roke bosanskih Srbov 11. julija 1995, so na sojenju na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije leta 2008 oprostili obtožb za zločine, ki so jih zagrešile sile BiH nad Srbi v okolici Srebrenice v letih 1992 in 1993. A Srbija je februarja lani razpisala mednarodno tiralico za Orića in še štiri osebe zaradi suma, da so 12. julija 1992 storili vojni zločin v kraju Zalazje, kjer je bilo ubitih devet srbskih civilistov. Švica ga je na podlagi te tiralice 10. junija prijela na svoji meji. Tožilstvo BiH je sicer v ponedeljek na švicarsko pravosodje napotilo zahtevo, naj Orića vrnejo BiH, ker da bi izročitev Srbiji ogrozila primer, ki ga pred pravosodjem BiH vodijo od leta 2006. Gre za primer, v okviru katerega so nekdanjega poveljnika bošnjaške vojske leta 2008 zaslišali na zahtevo okrožnega tožilstva v Bijeljini, od leta 2009 pa je zanj pristojno tožilstvo in sodišče BiH.

Pri tem so zapisali, da je Orić po aretaciji na zaslišanju zatrdil, da bo izpodbijal izročitev Srbiji, zato je švicarsko pravosodno ministrstvo svoje srbske kolege pozvalo k uradnemu zahtevku po izročitvi. Ta ukrep pa so prav tako zahtevali organi BiH, saj da ga tudi tam preiskujejo zaradi suma vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom. Po navedbah švicarskih oblasti je Orić izrazil strinjanje z izročitvijo BiH.

To pa je poenostavilo postopek in švicarske oblasti so lahko odobrile izročitev. Pri tem so še pojasnili, da sta bila pri odločitvi ključna kriterija to, da so bila očitana kazniva dejanja storjena v BiH in da je Orić državljan BiH.

Zaradi varnostnih pomislekov pa švicarske oblasti niso razkrile, kdaj točno bodo vrnile Orića. 14-dnevni pripor se mu sicer izteče v petek.

STA


Najbolj brano