Svetovno prebivalstvo se povečuje za več kot odstotek letno

Na svetu danes živi okoli 7,43 milijarde ljudi, od tega približno 1,4 milijarde na Kitajskem. Slovenija je imela prvega januarja 2,06 milijona prebivalcev, kar je manj kot 0,3 odstotka svetovnega prebivalstva, ob svetovnem dnevu ugotavljajo na statističnem uradu. Svetovni dan prebivalstva letos posebno pozornost namenja skrbi za najstnice po svetu.

Na svetu danes živi okoli 7,43 milijarde ljudi. Foto: /
Na svetu danes živi okoli 7,43 milijarde ljudi. Foto: /

LJUBLJANA > V letu 2015 se je število prebivalcev Slovenije povečalo za 1314, od tega je naravni prirast znašal 807 prebivalcev. Skupno število prebivalcev 1. januarja letos je bilo 2.064.188, so ob svetovnem dnevu pojasnili na Statističnem uradu.

V zadnjih petih letih, od 2011, se je število prebivalcev povečalo za 14.000, od leta 2009 pa za 30.000. Zadnjih nekaj let je rast števila prebivalcev Slovenije počasnejša zaradi nižjega, v nekaterih letih celo negativnega selitvenega prirasta. Je bil pa naravni prirast zadnjih deset let pozitiven.

Nekaj več kot 7,43 milijarde Zemljanov

Medtem pa se je svetovno prebivalstvo v lanskem letu povečalo za skoraj 84 milijonov. V zadnjih desetih letih se je povečalo za več kot 832 milijonov, v zadnjih petih letih pa za 419 milijonov. Na svetovni ravni se rast prebivalstva v zadnjih letih nekoliko umirja, se pa še vedno število povečuje za več kot odstotek letno in trenutno znaša nekaj več kot 7,43 milijarde.

Združeni narodi so 11. julij razglasili za svetovni dan prebivalstva leta 1989, dve leti po tistem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard. Dan je namenjen globljemu razmisleku o pomembnih vprašanjih, povezanih s prebivalstvom, in opozarjanju na ta vprašanja.

Letos posebna pozornost skrbi za najstnice

Letos svetovni dan prebivalstva posebno pozornost namenja skrbi za najstnice po svetu. Kljub znatnemu napredku v zmanjševanju revščine in ustvarjanju priložnosti za ljudi po svetu, jih na stotine milijonov namreč še vedno obupano išče priložnosti za svetlejšo prihodnost. Med temi so dekleta, zlasti tista v najstniških letih, je v sporočilu za medije opozoril generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki Moon.

V letih, ko bi se morale izobraževati in si ustvarjati nove priložnosti, vse več deklet zaustavijo družbene in kulturne ovire. Polovica spolnih napadov po svetu je storjena zoper dekleta, stara 15 let ali manj. V državah v razvoju je vsako tretje dekle poročeno še pred 18 letom starosti, je navedel. Zato je generalni sekretar ZN vse vlade, podjetja in civilno družbo pozval k podpori in skrbi za najstnice po svetu ter k ustvarjanju varnega in dostojanstvenega življenja za vse.

Mnoge najstnice po svetu nimajo možnosti izobraževanja, saj jih okolica sili k poroki in starševstvu, so v ZN dodali na spletni strani. Kot so opozorili, je veliko tudi deklet, ki se sicer izobražujejo, a nimajo dostopa do osnovnih informacij o njihovem zdravju in o človekovih pravicah. Zato so bolj izpostavljena tako različnim boleznim in poškodbam kot tudi izkoriščanju. To velja zlasti za dekleta, ki živijo na odmaknjenih območjih ali v revščini.

Na drugi strani dekleta lahko postanejo tudi zgled pozitivnih sprememb v družbi, kadar so seznanjene z njihovimi pravicami in kadar imajo na voljo sredstva za doseganje uspeha, so izpostavili.

Za odpravo otroških porok in zajezitev nosečnosti mladoletnic si s svojimi programi prizadevajo tudi v Skladu Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA). Samo v letu 2015 so 11,2 milijona dekletom pomagali do spolnih in reproduktivnih zdravstvenih storitev in informacij, so navedli v ZN.

STA


Najbolj brano