Svetovni voditelji čestitajo Trumpu

Z vsega sveta danes prihajajo čestitke novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Japonski premier Shinzo Abe je dejal, da sta ZDA in Japonska neomajna zaveznika, Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif je Trumpa pozval k spoštovanju jedrskega sporazuma z Iranom, indijski premier Narendra Modi pa se veseli dela s Trumpom.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

LJUBLJANA > “Iz srca vam čestitam ob izvolitvi za naslednjega predsednika ZDA. Stabilnost azijsko-pacifiške regije, ki je gonilna sila globalne ekonomije, prinaša mir in blaginjo ZDA. Japonska in ZDA sta neomajna zaveznika, ki ju združujejo skupne vrednote, kot so svoboda, demokracija, osnovne človekove pravice in vladavina prava,” je v izjavi za javnost dejal Shinzo Abe in nadaljeval, da se veseli okrepitve medsebojnih odnosov, saj imata državi v omenjeni regiji glavno vlogo.

Mayeva ob čestitki Trumpu upa na ohranitev posebnih odnosov

Trumpu je čestitala Britanska premierka Theresa May. Zapisala je, da Velika Britanija in ZDA na področju trgovine, varnosti in obrambe ostajata močni in tesni partnerici. Izrazila je tudi upanje, da bo lahko s Trumpom čim prej govorila o posebnih odnosih med državama.

“Velika Britanija in ZDA imata trajne in posebne odnose, ki temeljijo na vrednotah svobode, demokracije in podjetnosti,” je v čestitki Trumpu zapisala Mayeva.

“Veselim se sodelovanja z novoizvoljenim predsednikom Donaldom Trumpom, da bomo zagotovili varnost in blagostanje naših držav v prihodnjih letih,” je napisala. Poudarila je tudi Trumpovo “zagrizeno kampanjo”.

Kitajski predsednik se nadeja uspešnega sodelovanja

Kitajski predsednik Xi Jinping je ob čestitkah Trumpu dejal, da se nadeja uspešnega sodelovanja. “Odnose med Kitajsko in ZDA zelo cenim. Veselim se sodelovanja z vami ter medsebojnega spoštovanja in nekonfliktnega odnosa,” je kitajski predsednik dejal za državno televizijo CCTV.

Vatikan poziva k prizadevanjem za mir

Iz Vatikana so Trumpa ob čestitkah za zmago pozvali k prizadevanjem za mir. “Danes moramo sodelovati vsi, da izboljšamo položaj sveta, ki je razklan in v globokih konfliktih,” je za Radio Vatikan dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Netanjahu: Trump je pravi prijatelj Izraela

Čestitke je poslal tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je Trumpa označil za “pravega prijatelja Izraela”. Kot je dejal, se veseli sodelovanja z njim za izboljšanje varnosti, stabilnosti in miru v njihovi regiji. “Železna vez med ZDA in Izraelom temelji na skupnih vrednotah, podprta je s skupnimi interesi in gnana s skupno usodo,” je dodal Netanjahu.

Turški premier pozval ZDA, naj izročijo Gülena

Turški premier Binali Yildirim je ob čestitki Trumpu znova pozval ZDA, naj izročijo verskega voditelja Fehtullaha Gülena, ki ga turške oblasti krivijo za poskus vojaškega udara. Turčija po njegovih besedah upa na dobro sodelovanje med državama.

Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif je Donalda Trumpa pozval, naj ZDA spoštujejo mednarodne sporazume. Trump je med kampanjo dejal, da bo raztrgal jedrski dogovor s Teheranom. “Vsak ameriški predsednik mora razumeti realnost današnjega sveta. Najpomembnejša stvar je, da se prihodnji ameriški predsednik drži dogovorov,” je med obiskom v Romuniji povedal Zarif.

Egiptovski predsednik Abdel Fattah al Sisi je poleg čestitk Trumpu izrazil upanje, da bo nov predsednik prinesel “nov navdih v medsebojne odnose,” ob tem pa je ZDA zaželel blaginjo, stabilnost in napredek.

Trumpu je čestital tudi indijski premier Narendra Modi. Pohvalil je prijateljstvo med obema državama. “@realDonaldTrump Čestitke ob izvolitvi za 45. predsednika ZDA. Cenimo prijateljstvo, ki ste nam ga izkazali med kampanjo. Veselimo se dela z vami in dviga ameriško-indijskih odnosov na novo raven,” je na družbenem omrežju twitter zapisal Modi.

Renzi: Ameriške volitve so bile začetek novega obdobja svetovnih odnosov

Palestinski predsednik Mahmud Abas je preko tiskovnega predstavnika sporočil: “Pripravljeni smo na pogovor z novoizvoljenim predsednikom in na vzpostavitev palestinske države z mejami iz leta 1967.”

Palestinsko gibanje Hamas pa ne pričakuje, da bo novi ameriški predsednik prinesel kakšne spremembe na področju Palestine, saj je bila ameriška politika do tega vprašanja vedno zelo konsistentna in osnovana na pristranskosti, so povedali za francosko tiskovno agencijo AFP. “Vseeno pa upamo, da bo ameriški predsednik Trump prevrednotil politiko in jo uravnovesil v prid Palestine.”

Italijanski premier Matteo Renzi je po Trumpovi zmagi povedal, da so bile ameriške volitve začetek novega obdobja svetovnih odnosov. “To je nov politični dogodek, ki z drugimi kaže na začetek novega obdobja,” pravi Renzi, ki obljublja, da bo ameriško-italijansko zavezništvo še naprej močno.

Belgijski premier Charles Michel je prav tako čestital Trumpu in izpostavil, da ZDA Belgiji predstavljajo pomembnega zaveznika za svobodo, varnost in stabilnost v svetu. “Te volitve so bile izredne in ameriški narod je spregovoril. Želim vam uspeh pri vseh odgovornosti na tem visokem položaju. Želim, da boste predsednik, ki bo združeval in bo odprt za spoštljiv dialog. Upam, da bosta Belgija in ZDA nadaljevala pri obrambi naših skupnih vrednot. Upam, da boste nadaljevali s podpiranjem evropskega projekta in boste pomagali pri zagotavljanju varnosti znotraj Nata,” je v izjavi za javnost zapisal Michel.

Avstrijski kancler: Volitve ne lažejo

Avstrijski kancler Christian Kern je po izvolitvi Trumpa povedal: “Volitve ne lažejo. To je izbira, ki so jo predvideli redki. Mnogi zavračajo politični sistem ZDA. Morali bomo počakati, da vidimo, v katero smer bo šla nova politika.”

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je Trumpovo zmago pokomentirala z besedami, da gre za “velik šok” in da je Trump dobil “glasove, ki niso bili zanj, ampak proti Washingtonu, proti eliti.” Nemški pravosodni minister Heiko Maas pa je na twitterju zapisal: “Svet se ne bo končal, postal bo le bolj nor.”

Švedski premier Stefan Lofven je dejal: “Na izide volitev, nad katerimi so mnogi ljudje zaskrbljeni, smo pripravljeni. Švedska ima dolgo tradicijo sodelovanje z ZDA, ne glede na strankarsko pripadnost. Švedska vlada bo vzpostavila stik z novo administracijo in zaščitila švedski ter evropski interes ter bo promovirala globalno varnost in stabilnost.”

Precej krajši je bil nizozemski zunanji minister Bert Koenders: “Sodili ga bomo po njegovem delu.”

STA


Najbolj brano