Svet Evrope svari pred vračanjem migrantov na Madžarsko

Prosilcem za azil, ki bi jih Avstrija v skladu z dublinsko uredbo vrnila na Madžarsko, zaradi nedavnih sprememb v azilni zakonodaji v tej državi grozijo kršitve človekovih pravic, je opozoril komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks.

Prosilcem za azil, ki bi jih Avstrija  vrnila na Madžarsko, zaradi 
nedavnih sprememb v azilni zakonodaji v tej državi grozijo 
kršitve človekovih pravic, je  opozoril komisar Sveta Evrope 
za človekove pravice Nils Muižnieks.
Prosilcem za azil, ki bi jih Avstrija vrnila na Madžarsko, zaradi nedavnih sprememb v azilni zakonodaji v tej državi grozijo kršitve človekovih pravic, je opozoril komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks. 

STRASBOURG, BUDIMPEŠTA > Nils Muižnieks je poudaril, da trenutna azilna politika na Madžarskem “ni v skladu z mednarodnimi in evropskimi standardi na področju človekovih pravic”, so sporočili iz njegovega urada. Dodal je, da trenutno na Madžarskem ne more nihče dobiti mednarodne zaščite, azilni postopek pa je prehiter in ima številne pomanjkljivosti.

Komisar, ki je Madžarsko obiskal med 24. in 27. novembrom lani, je opozoril tudi na problematične razmere za bivanje prosilcev za azil ter negativno nastrojenost do migrantov, ki jim ne omogoča vključitve v družbo. Kot je poudaril, je v zadnjih mesecih velik del migrantov, ki so jih na Madžarsko vrnili v skladu z dublinsko uredbo, pristal v azilnih centrih, kjer velja strog režim kot v zaporih. Muižnieks je opozoril, da prosilci za azil niso kriminalci in bi jih morali obravnavati primerno.

Posvaril je pred tveganjem, da bi številne vrnjene prosilce za azil Madžarska poslala v Srbijo, od koder so v prvem begunskem valu številni vstopili na Madžarsko. Srbija je namreč po mnenju oblasti v Budimpešti varna tretja država. Po mnenju komisarja obstaja nevarnost, da bi se tako začela verižna reakcija vračanja prosilcev za azil, kar bi bilo v nasprotju z evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

STA


Najbolj brano