Švedsko tožilstvo zaradi zastaranja opustilo del preiskav proti Assangeu

Švedsko tožilstvo je danes zaradi zastaranja opustilo del preiskav proti ustanovitelju spletne strani Wikileaks Julianu Assangeu. Gre za preiskave, ki se nanašajo na spolne napade, ostaja pa resnejša preiskava obtožb o posilstvu.

Julian Assange Foto: Wikipedia
Julian Assange Foto: Wikipedia

STOCKHOLM > Julian Assange se je v izogib izročitvi Stockholmu že leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu.

Švedsko tožilstvo je opustilo preiskave dveh od štirih primerov proti Assangeu, saj sta pet let po njunem začetku zastarali.

Kot je danes povedala tožilka Marianne Ny, je bila zaradi tega preiskave primorana opustiti. Še vedno pa želi 44-letnega Avstralca zaslišati v zvezi z obtožbami o posilstvu, je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Opuščeni preiskavi se nanašata na primer spolnega napada in nezakonite prisile. Kmalu, to je v torek, bo zastarala tudi preiskava obtožb o spolnem nadlegovanju. A nad Assangeom bodo še kar nekaj časa visele obtožbe o posilstvu. Preiskava slednjih ima desetletni zastaralni rok, ki bo potekel leta 2020.

Švedska zakonodaja določa, da obtoženca, če ga pred zastaranjem primera ne zaslišijo, ni mogoče več sodno preganjati za domnevne zločine.

Assange je vse obtožbe, ki sta jih na njegov račun izrekli dve Švedinji, zanikal. Vztraja, da so bili spolni odnosi sporazumni. Švedskemu tožilstvu pa kljub večkratnim poskusom ni uspelo priti do ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, ki Avstralcu že tri leta nudi zatočišče.

Sprva je vztrajalo, da Assange na zaslišanje pride na Švedsko, kar je sam zavračal zaradi strahu, da bi ga Stockholm izročil ZDA, kjer bi mu lahko sodili zaradi razkritja več kot 750.000 tajnih vojaških in diplomatskih dokumentov leta 2010.

Marca pa je tožilstvo pristalo na Assangevo kompromisno ponudbo, da ga zasliši na ekvadorski misiji. To tožilcem za zdaj ni uspelo, saj zaradi proceduralnih zapletov še vedno čakajo, da njihovo prošnjo odobri Quito. Kritiki sumijo, da Ekvador namerno zavlačuje. A Assangeovi odvetniki pravijo, da so sumi o zavlačevalnih taktikah Ekvadorja neutemeljeni.

Assange je danes v odzivu na sporočilo tožilstva v Stockholmu izrazil globoko razočaranje. “Za vse to ni bilo nobene potrebe. Nedolžen sem,” je zapisal v izjavi. Ob tem je švedsko tožilko obtožil, da je “več kot nesposobna”, ker ji ni uspelo priti na ekvadorsko veleposlaništvo po njegovo izjavo ali mu obljubiti, da ga ne bodo poslali v ZDA.

Švedsko tožilstvo je kritizirala tudi ena izmed članic njegove odvetniške ekipe Helena Kennedy. “Dokazi ne bi vzdržali na nobenem izmed sodišč, ki si zaslužijo to ime. Tudi pri preostalih obtožbah je verjetno enako malo možnosti, da bi vodile v obsodbo,” je povedala.

STA


Najbolj brano