Švedsko sodišče prizemljilo drone s kamerami

Švedsko razburja odločitev sodišča, ki je presodilo, da mora biti uporaba brezpilotnih letalnikov s kamerami v skladu z zakonodajo o nadzornih kamerah. Do odločitve so kritični medijske organizacije, profesionalni piloti dronov in politiki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.



Švedsko sodišče je  razsodilo, da morajo biti droni, opremljeni 
s kamerami, smatrani kot nadzorne kamere. Foto: STA
Švedsko sodišče je razsodilo, da morajo biti droni, opremljeni s kamerami, smatrani kot nadzorne kamere. Foto: STA

STOCKHOLM > Sodba vrhovnega administrativnega sodišča bi lahko uničila celoten sektor, je ocenil predsednik švedskega združenja brezpilotnih letalnikov (UAS), ki združuje približno 2000 licenciranih pilotov dronov. Prizadela bo podjetja, ki uporabljajo drone za nadzor večjih območij, na primer iz gradbene ali gozdarske panoge, je opozoril.

Sodišče je v petek razsodilo, da morajo biti droni, opremljeni s kamerami, smatrani kot nadzorne kamere. Zato je potrebno posebno dovoljenje, s katerim bi zagotovili spoštovanje zasebnosti. To velja tudi za drone v zasebni lasti.

Mediji so se razburili, ker z droni sedaj ne bodo mogli več pokrivati dogodkov, kot so večje nesreče ali požari. “Gre za tipični primer tega, kako se zastarela zakonodaja sooča z novo tehnologijo na način, ki se zdi smešen,” je ocenila direktorica združenja švedskih medijskih založnikov Jeanette Gustafsdotter.

STA


Najbolj brano