Švedska protestira, ker Madžarska ne spoštuje dublinskih pravil

Švedska je danes sporočila, da bo prihodnji teden na pogovor poklicala madžarskega veleposlanika v Stockholmu in mu izrazila protest, ker Madžarska ne sprejema nazaj prosilcev za azil, ki so bili registrirani na Madžarskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Budimpešta Foto: Wikipedia
Budimpešta Foto: Wikipedia

STOCKHOLM > Švedski minister za migracije Morgan Johansson je za tiskovno agencijo TT dejal, da je Madžarska obvestila Švedsko, da ne bo spoštovala dublinskih pravil, po katerih je mogoče vrniti prosilca za azil v prvo državo, v katero je prispel v Evropsko unijo, da bi mu tam obravnavali prošnjo za azil.

“Vse države morajo spoštovati skupna pravila, če ne, ne morejo biti članice EU,” je poudaril Johansson in dodal, da bo madžarskega veleposlanika na pogovor poklical prihodnji teden.

Iz istega razloga je junija že protestirala Avstrija, Budimpešta pa je nato pristala na to, da sprejme nazaj prosilce za azil, ki so bili registrirani na Madžarskem kot v prvi državi vstopa v EU.

Švedska želi Madžarski vrniti tisoč prosilcev za azil med skupno približno 152.000 migrantov, ki na Švedskem čakajo na odločitev glede njihovih prošenj.

Desnosredinska madžarska vlada Viktorja Orbana je ob lanskem velikem prilivu beguncev in migrantov v Evropi postavila žičnato ograjo na svojo južno mejo in sprejela strogo protimigrantsko zakonodajo.

STA


Najbolj brano