Švedska prosilcem za azil ne more več zagotoviti namestitve

Švedska prosilcem za azil, ki prihajajo v državo, ne more več zagotoviti namestitve, je danes sporočil švedski minister za pravosodje in migracije Morgan Johansson. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, število prosilcev za azil trenutno narašča hitreje, kot lahko urejajo namestitev zanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švedska prosilcem za azil, ki prihajajo v državo, ne more več 
zagotoviti namestitve, je danes sporočil švedski minister za 
pravosodje in migracije Morgan Johansson.  Foto: Wikipedia
Švedska prosilcem za azil, ki prihajajo v državo, ne more več zagotoviti namestitve, je danes sporočil švedski minister za pravosodje in migracije Morgan Johansson.  Foto: Wikipedia

STOCKHOLM > Minister Morgan Johansson je še dejal, da bi morali pribežnikom, ki želijo na Švedsko, sporočiti, da tam ni bivališča zanje, tako da bi se lahko odločili za bivanje na Danskem ali v Nemčiji ali si skušali sami poiskati namestitev. “Tudi naše zmogljivosti so omejene,” je poudaril Johansson.

Dejal je še, da so številni na Švedsko prišli iz Nemčije, kjer so namestitvene zmogljivosti za begunce prav tako že zelo obremenjene, ker niso pripravljeni živeti v šotorih. “Morali se bodo odločiti, ali bodo ostali v Nemčiji, kjer je namestitev zanje, ali bodo šli na Švedsko,” je pojasnil minister.

Ob tem je posvaril, da ima Švedska že težave tudi pri obravnavanju prošenj za azil. “Kmalu bo znašala dve leti,” je odgovoril na vprašanje o čakalni dobi za odobritev oziroma zavrnitev prošnje za azil.

Švedska je z Nemčijo in Avstrijo med najbolj priljubljenimi cilji beguncev, ki v zadnjem času v velikem številu prihajajo v Evropo. Samo oktobra naj bi jih po podatkih švedske agencije za migracije v državo prišlo okoli 40.000, v letošnjem letu pa skupno pričakujejo med 140.000 in 190.000 prosilcev za azil.

Da je Švedska preobremenjena, je v sredo dejal že premier Stefan Löfven, ki je napovedal, da bo država zaprosila Bruselj za premestitev določenega števila prosilcev za azil iz Švedske v druge članice EU. Po njegovem mnenju je čas, da odgovornost v begunski krizi prevzamejo tudi druge države.

STA


Najbolj brano