Švedska pripravljena na zaslišanje Assanga v Londonu

Švedsko tožilstvo je danes ponudilo, da bi v Londonu zaslišalo ustanovitelja spletne strani Wikileaks Juliana Assanga zaradi obtožb o posilstvu. Prav zaradi teh obtožb se je Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se na tak način izognil aretaciji in izročitvi Švedski.

Julian Assange Foto: Wikipedia
Julian Assange Foto: Wikipedia

STOCKHOLM > Švedska je zaporni nalog za Juliana Assanga izdala leta 2010, ko sta ga dve ženski obtožili posilstva in spolnega nadlegovanja.

43-letnik vztrajno zavrača, da bi se vrnil na Švedsko, in zanika obtožbe, saj se boji, da bi ga Stockholm izročil ZDA zaradi njegove vloge pri objavi zaupnih ameriških diplomatskih, vojaških in obveščevalnih dokumentov na spletni strani Wikileaks. Že od leta 2012 je na ekvadorskem veleposlaništvu, potem ko je v Veliki Britaniji izgubil pravdo o izročitvi Švedski.

Odvetnik Assanga je danes že pozdravil švedsko ponudbo. “Za to smo prosili že štiri leta. To je način, da lahko dokažemo njegovo nedolžnost,” je povedal Per Samuelsson in dodal, da je Assange sprejel ponudbo. “Sodelujemo s preiskavo. On bo sprejel ponudbo,” je dejal za AFP in pripomnil, da je njegova stranka zadovoljna s potezo tožilstva.

Assangovi odvetniki so se sicer na švedskem vrhovnem sodišču pritožili in zahtevali odpravo naloga za aretacijo. Na odločitev še čakajo.

Švedsko tožilstvo je doslej zavračalo možnost zaslišanja Assanga v Londonu, a so si sedaj očitno premislili. Tožilstvo je danes poudarilo, da bodo nekateri očitani zločini avgusta letos zastarali. Ob tem je švedska tožilka Marianne Ny avstralske nacionalne pravosodne predstavnike povprašala, če bi Assange pristal na zaslišanje v Londonu in odvzem DNK vzorca. Nyjeva je razkrila, da bo poleg tega Ekvador prosila za dovoljenje za izvajanje preiskovalnih ukrepov na veleposlaništvu.

Ekvador se je kritično odzval na ponudbo švedskega tožilstva, ker da je prišla tako pozno. Ekvador je namreč v preteklosti že ponudil možnost zaslišanja Assanga na svojem veleposlaništvu v Londonu. “Če bi sprejeli ponudbo Ekvadorja za zaslišanje pred 1000 dnevi, bi nam to prihranilo precej denarja in težav,” je na družbenem omrežju twitter zapisal ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino.

Pri tem je dodal, da bo v ponedeljek minilo 1000 dni, odkar je Assange na veleposlaništvu in da je edini razlog, zakaj je tožilstvo pristalo na zaslišanje v Londonu, zastaranje primera.

STA


Najbolj brano