Švedska bo lahko koristila program EU za prerazporeditev prosilcev za azil

Švedska, ki je zaradi vala migrantov močno preobremenjena, bo kmalu imela koristi od programa EU za premestitev beguncev, je v ponedeljek v Stockholmu napovedal evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos Foto: Wikipedia
Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos Foto: Wikipedia

STOCKHOLM > “Švedska je v skupini članic, ki so sprejele največje število beguncev,” je Dimitris Avramopulos dejal med obiskom v Stockholmu.

Septembra je EU predstavila načrt za prerazporeditev skoraj 160.000 migrantov in beguncev iz Italije in Grčije, čeprav je bilo doslej prerazporejenih le malo ljudi.

V začetku novembra je tudi Švedska zaprosila Bruselj, da premesti nekaj prosilcev za azil v druge države EU. “Švedska je zaprosila, da postane upravičenka programa za premestitev,” je dejal Avramopoulos ter dodal, da v komisiji to popolnoma razumejo.

Komisar je dodal, da bo Švedska v okviru programa v prihodnosti oproščena sprejemanja beguncev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedska je v okviru programa premeščanja beguncev oktobra sprejela 19 Eritrejcev iz Italije.

Država z 9,8 milijona prebivalcev je samo v minulih dveh mesecih prejela 80.000 prošenj za azil, kar je - upoštevaje število prebivalcev - toliko, kot če bi v Evropi za azil zaprosilo 25 milijonov ljudi, je minuli teden dejal premier Stefan Löfven, potem ko je povedal, da bo Švedska zaostrila azilno zakonodajo.

Potem ko je država na svojih mejah ponovno uvedla nadzor, je število novih prihodov migrantov upadlo za tretjino, kažejo podatki švedske agencije za migracije.

STA


Najbolj brano