Sunki burje na Hrvaškem presegajo 200 kilometrov na uro

Na hrvaški obali pod Velebitom so danes zabeležili hitrost burje, ki je presegla 200 kilometrov na uro. Gre za doslej najmočnejšo letošnjo burjo, ki je ponekod odkrivala strehe, prevračala osebna in tovorna vozila ter zabojnike za smeti, ruvala stebla in uničevala električno napeljavo. Orkanski veter ovira tudi promet.

Fotografija je simbolična. Foto: Igor Tavčar
Fotografija je simbolična. Foto: Igor Tavčar

ZAGREB > Burja piha vzdolž večjega dela hrvaške obale, za katero so v sredo razglasili rdeči alarm zaradi nevarnosti, ki jo za ljudi in okolje lahko predstavlja orkanski veter.

Tudi na mostu proti otoku Krk so danes namerili hitrost vetra, večjo kot 200 kilometrov na uro. Pri Splitu je burja pihala s hitrostjo približno 160 kilometrov na uro, na območju Makarske pa čez 140 kilometrov na uro, poročajo hrvaški mediji.

Iz šole evakuirali učence

Na območju Reke je močan veter odkrival strehe, tudi na eni izmed osnovnih šol, iz katere so evakuirali učence. Tudi od drugod z obale poročajo, da je neurje povzročilo škodo na strehah in pročeljih hiš kot tudi na električni napeljavi.

Nedaleč od Splita je burja prevrnila tovornjak s prikolico, ena oseba pa je bila poškodovana.

Na otoku Pag je na strehi končal parkirani osebni avtomobil. Izruvana so mnoga drevesa, veter je prevrnil številne zabojnike za smeti, več jih je celo končalo v morju. Gasilci in cestarji imajo veliko dela.

Možne tudi poplave

Na območju Dubrovnika na jugu Dalmacije ob močnem južnem vetru dežuje in prebivalcem grozijo poplave, je poročal novičarski portal index.hr. Dodaja, da je v Župi Dubrovački v jutranjih urah padlo več kot 70 litrov dežja na kvadratni meter ter da se prebivalci spominjajo podobnega neurja lansko jesen, ko so imeli poplavljene hiše.

Za ves promet so odprte nekatere državne ceste, ki povezujejo notranjost države z obalo. Še vedno je zaradi vetra za vsa vozila zaprta avtocesta Reka-Zagreb med odcepoma Kikovica in Delnice, a je možen obvoz po stari cesti skozi Gorski Kotar, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak).

Tudi na avtocesti Zagreb-Split je pri izvozih Sveti Rok in Posedarje predviden obvoz po državni cesti za vsa vozila razen za tovornjake. Na cestah skozi Liko je obvezna zimska oprema za vsa vozila.

STA


Najbolj brano