Sunitski skrajneži objavili posnetek usmrtitve ameriškega novinarja

Sunitski skrajneži Islamske države (IS) so na spletu objavili posnetek domnevne usmrtitve ameriškega novinarja Jamesa Foleyja. Šlo naj bi za maščevanje zaradi ameriških zračnih napadov na sile IS v Iraku. Ameriški obveščevalci preverjajo avtentičnost posnetka, je torek sporočila Bela hiša.

Ameriški novinar James Foley Foto: Nicole Tung
Ameriški novinar James Foley Foto: Nicole Tung

WASHINGTON > Spletni videoposnetek prikazuje v oranžno oblečenega moškega na kolenih in v črno oblečenega moškega, ki ga obglavi. Posnetek se začne z govorom predsednika ZDA Baracka Obame, v katerem pojasnjuje, zakaj se je odločil za zračne napade na sunitske skrajneže v Iraku, na ekranu pa je izpisano ime Jamesa Foleyja.

Neimenovani ameriški državni uradniki so medijem potrdili, da je IS zadnje dni grozil z usmrtitvijo 40-letnega Foleyja. Pred dvema letoma so ga ugrabili oboroženci na severu Sirije, kjer je delal za francosko tiskovno agencijo AFP in bostonski medij GlobalPost.

Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost Bele hiše Caitilin Hayden je dejala, da so v primeru, da je posnetek avtentičen, zgroženi nad surovim umorom nedolžnega Američana in izražajo najgloblje sožalje družini ter prijateljem. O primeru je seznanjen tudi predsednik ZDA Barack Obama.

Ameriški zračni napadi so skupaj z ofenzivo kurdskih borcev na tleh skrajnežem zadali najhujši udarec, odkar so sunitski skrajneži iz Sirije začeli pohod po severu Iraka. Newyorški odbor za zaščito novinarjev (CPJ) poroča, da je v Siriji izginilo najmanj 20 novinarjev.

STA


Najbolj brano