Šuklje: Hrvaško vlado bo verjetno sestavil HDZ

Na Hrvaškem bo po nedeljskih parlamentarnih volitvah vlado verjetno sestavila zmagovalka, opozicijska HDZ, ki pa bo morala iskati nove partnerje, v prvi vrsti v koaliciji Most, je ocenil diplomat in strokovnjak za Balkan Borut Šuklje. Možnosti oblikovanja manjšinske vlade ne vidi, saj potrebuje Hrvaška stabilno večino v parlamentu.

Kolinda Grabar-Kitarović Foto: Francois Lenoir
Kolinda Grabar-Kitarović Foto: Francois Lenoir

LJUBLJANA > Na vprašanje, ali je zmaga desne koalicije na nedeljskih volitvah presenečenje, je Šuklje dejal, da gre za dve stvari. “Nihče ni bil povsem prepričan, ali lahko HDZ zares zmaga, na drugi strani pa je bilo jasno, da rezultati vladavine SDP verjetno niso zadostni, da bi lahko prepričali večino volivcev. Obenem je bila volilna kampanja takšna, da ni odpirala vsebinskih vprašanj ali dilem. Bila je o tem, kako sem jaz najboljši, vsak se je predstavljal za najboljšega,” je dejal.

HDZ bo morala iskati še novega partnerja

Je pa HDZ dobila največ glasov in verjetno bo, tudi glede na nedeljsko čestitko predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović, dobila mandat za sestavo vlade, je pristavil.

Po oceni Boruta Šukljeta je težava v tem, da sta HDZ in SDP že pred volitvami oblikovali koaliciji, nase sta že navezali množico strank in zdaj bo morala HDZ iskati še novega partnerja, ki bo verjetno v prvi vrsti koalicija Most, ki je po delnih izidih z 19 poslanci tretja najbolje uvrščena.

Po njegovi oceni bo to “še povečalo raznorodnost udeleženih na oblasti oziroma otežilo vladno dogovarjanje, saj bo veliko strank in veliko interesov”. Na drugi strani pa ni povsem jasna politična, razvojna oziroma reformna, kot sami poudarjajo, vsebina programa Mosta.

V Mostu govorijo o reformi javne uprave, kar pomeni odpuščanje v javni upravi, govorijo o zmanjšanju števila občin, kar pomeni poseg v lokalno samoupravo ... “Vse to je v opoziciji slišati nekoliko ali bistveno drugače, kot takrat, ko si na oblasti, ko je treba te zadeve tudi dejansko sprejeti,” je opozoril.

Manjšinske vlade ne bo

Možnosti, da bi HDZ oblikovala manjšinsko vlado, pa ne vidi. “Manjšinska vlada je možna v neki bistveno ugodnejši politični ali ekonomski, razvojni situaciji, kot je Hrvaška danes. Hrvaška potrebuje stabilno večino v parlamentu,” je poudaril.

Vlada pod vodstvom HDZ stališč glede vprašanja meje s Slovenijo, torej tudi vprašanja arbitraže, ne bo bistveno spreminjala. “Gre za neko konstanto, ki se vleče že od 90. let naprej in se ne spreminja ne glede na sestavo oblasti. Edina resna sprememba je bila v času sporazumov, ki jih je sklenil Janez Drnovšek in kasneje Borut Pahor z Jadranko Kosor, ki pa so bili kasneje anulirani ali pa so jih skušali anulirati, kot je bilo v primeru sporazuma o arbitraži,” je dejal.

Tudi glede begunske krize meni, da ne bo prišlo do sprememb politike nove hrvaške vlade.

Po preštetih glasovnicah z več kot 99 odstotkov volišč vodi desna Domoljubna koalicija pod vodstvom HDZ s 59 poslanskimi sedeži, vključno s tremi iz hrvaške diaspore. Levosredinska koalicija Hrvaška raste pod vodstvom SDP ima 56 mandatov.

STA


Najbolj brano